Orvosi szótár

 • A méhsüllyedés és hüvelysüllyedés fokozatai

  A méhsüllyedés és hüvelysüllyedések tüneteinek súlyossága az alábbiak szerint osztályozható.

 • A süllyedéses elváltozások tünetei

  A méhsüllyedés és hüvelysüllyedés által okozott tünetek elsősorban attól függnek, hogy melyik rész játssza a vezető szerepet.

 • A vizelet inkontinencia leggyakoribb formái

  A vizelet inkontinencia leggyakoribb formái a stressz inkontinencia, a sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia, valamint a túlfolyásos inkontinencia. Ezekről szólunk bővebben.

 • Aranyér: strues

  Az aranyér olyan kitágult, megduzzadt visszér a végbélnyílás környékén, amely igen gyakran jelentkezik a terhességet követően. Azonban az ülő munka, a szülésés a székrekedés miatti erőlködés is előidézheti. Ha a végbélnyíláson belül alakul ki, inkább vérzés utalhat rá, ha viszont azon kívül jelentkezik, ez a gyakoribb eset, jelentős fájdalmat okozhat.

 • Gátizomzat

  A gátizomzat, vagyis a medencefenék izomzata tartja a hasüregi szerveket, valamint alátámasztja a kismedencei szerveket. Itt helyezkednek el a belső nemi szervek, a húgyhólyag, és a végbél. Egy gyenge gátizomzat okozhatja az alhasi szervek süllyedését (méhsüllyedés, hüvelysüllyedés, cystocele, rectocele), amely komoly panaszokat idézhet elő. Ezen kívül a gátizomzat feladata a vizelet és a széklet kiürítésének lehetővé tétele, a húgycső és a végbél záróizomzatának nyitása, illetve ezek ismételt szoros zárása. Amennyiben a gátizomzat ezt a feladatot nem tudja megfelelően ellátni, vizelet-, és széklettartási zavar (inkontinencia) jön létre.

 • Hólyagsérv: cystocele

  Főként hüvelyi szülést követően a mellső hüvelyfal kitágulásának következményeként a hüvely és a hólyag közötti kötőszövet elvékonyodhat, meggyengülhet. Hólyagsérv esetén a hólyag a hüvelybe bedomborodik, illetve álló helyzetben a hüvelybemenetből labdaszerűen kitüremkedik. A beteg folyamatos húzó jellegű fájdalmat érezhet, amely különösen felerősödik futáskor, egy-egy határozottabb lépésnél, lépcsőzésnél, akár egy magasabb sarkú cipő viselése is fájdalommal járhat. Kisebb sérv esetén köhögéskor, tüsszentéskor, nevetés alkalmával elcseppen a vizelet (stressz inkontinencia), előrehaladottabb állapotban a vizelet nehezen, elégtelenül ürülhet, mely gyakori húgyúti fertőzést eredményezhet.

 • Hüvelysérv: enterocele

  A hüvelysérv oka leggyakrabban a gátizomzat gyengeségében keresendő, azonban egyéb tényezők is, mint pl. a hormonháztartás vagy a genetikai adottságok, lényeges szerepet játszhatnak. A tünetek attól függnek, hogy a hüvelynek mely része és az milyen mértékben süllyed. A mellső hüvelyfal esetében (cystocele) a húgyhólyag érintett és idegentestérzés, vizeletürítési zavar, szexuális problémák lépnek fel. A hátsó hüvelyfal süllyedése (rectocele) a végbél bevonását jelenti a kórképbe és az idegentestérzés és a szexuális zavarok mellett székletürítési problémákat okoz. A méheltávolítás utáni hüvelycsonk előesés vékonybélkacsokat tartalmaz (enterocele). Húzó alhasi- és keresztcsonti fájdalmak, vizelet- és székletürítési zavarok, szexuális problémák jellemzik.

 • Hüvelysúly, hüvelykónusz

  Miután a gátizomzat összehúzása nehezen kivitelezhető sok hölgy számára, igen sokan elfordultak a különféle gátizom-rehabilitáló módszerektől. Éppen azért egy olyan eszköz, a hüvelysúly kifejlesztése vált nélkülözhetetlenné, amely megkönnyíti ezt a feladatot.

 • Méhsüllyedés, méhelőesés

  A méhsüllyedés, méhelőesés kialakulásának okaiközött nagy arányt képviselnek a hüvelyi szülés alatt bekövetkező sérülések, a gátizomzat meggyengülése, a méhszalagok megnyúlása, illetve ezekkel összefüggésben maga az életkor előrehaladása is

 • Orvosi szótár - inkontinencia, süllyedéses állapotok

  „Mit is jelenthetnek az alábbi kifejezések: hüvelysúly, hüvelykónusz, cystocele, rectocele, descensus uteri …?”

  A válasz megtalálásában segíthet összefoglalónk.

 • Végbélsérv: rectocele

  Leggyakrabban nehéz szülést követően alakulhat ki, a végbél a hüvelybe boltosul, gyakran abból labdaszerűen ki is domborodik. A hólyagsérvhez hasonlóan ez nem pusztán esztétikai-pszichikai, hanem komoly fizikai panaszokat is okozhat. A betegek leginkább húzó jellegű fájdalomra panaszkodnak, mely a derék irányába is kisugárzik, tipikus tünet a székletürítési probléma.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.