Orvosi szótár

 • A méhsüllyedés és hüvelysüllyedés fokozatai

  A méhsüllyedés és hüvelysüllyedések fokozatai képekben:

 • A süllyedéses elváltozások tünetei

  A méhsüllyedés és hüvelysüllyedés által okozott tünetek elsősorban attól függnek, hogy melyik rész játssza a vezető szerepet.

 • A vizelet inkontinencia leggyakoribb formái

  A vizelet inkontinencia leggyakoribb formái a stressz inkontinencia, a sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia, valamint a túlfolyásos inkontinencia. Ezekről szólunk bővebben.

 • Aranyér: strues

  Az aranyér olyan kitágult, megduzzadt visszér a végbélnyílás környékén, amely igen gyakran jelentkezik a terhességet követően. Azonban az ülő munka, a szülésés a székrekedés miatti erőlködés is előidézheti. Ha a végbélnyíláson belül alakul ki, inkább vérzés utalhat rá, ha viszont azon kívül jelentkezik, ez a gyakoribb eset, jelentős fájdalmat okozhat.

 • Gátizomzat

  A gátizomzat, vagyis a medencefenék izomzata tartja a hasüregi szerveket, valamint alátámasztja a kismedencei szerveket. Itt helyezkednek el a belső nemi szervek, a húgyhólyag, és a végbél. Egy gyenge gátizomzat okozhatja az alhasi szervek süllyedését (méhsüllyedés, hüvelysüllyedés, cystocele, rectocele), amely komoly panaszokat idézhet elő. Ezen kívül a gátizomzat feladata a vizelet és a széklet kiürítésének lehetővé tétele, a húgycső és a végbél záróizomzatának nyitása, illetve ezek ismételt szoros zárása. Amennyiben a gátizomzat ezt a feladatot nem tudja megfelelően ellátni, vizelet-, és széklettartási zavar (inkontinencia) jön létre.

 • Hólyagsérv kezelése műtét nélkül

  Mi a hólyagsérv?

  Hólyagsérvet (más néven cystocele, cystokele, pelvic organ prolapse) akkor állapít meg a nőgyógyász szakorvos, ha a mellső hüvelyfal kitágul, a hólyag és a hüvely közötti kötőszövet meggyengül és a hólyag beboltosul a hüvelybe, illetve a hüvelybemenetből kidomborodik.

  Női nemi szervek - hólyagsérv

   


  A hólyagsérv rizikófaktorai

  A hólyagsérv kialakulásában a hüvelyi szülés a legfontosabb rizikófaktor, de a terhesség alatt is hatalmas teher alatt áll a gátizomzat. Megdöbbentő adat, hogy a hüvelyi úton szült menopauzában lévő hölgyek 50 százalékánál állapítható meg valamilyen fokú hüvely- vagy méhsüllyedés. A változókor is megnevezhető egyfajta szempontból a probléma kialakulásának veszélyei között, hiszen az ekkor csökkenő ösztrogénszint gyengíti az izom és kötőszöveti tartórendszer funkcióját. A rizikófaktorok között továbbá felsorolható a plusz testsúly, minden olyan tevékenység, amely növeli a kismedencei szervek lefelé, a gátizomzat irányába történő presszióját, valamint a kötőszöveti gyengeség is.

   

  A hólyagsérv tünetei

  A hólyagsérv tünetei körébe tartozik a hüvelybemenet előtt jelentkező idegentest érzés, futáskor, lépcsőzésnél egyre erősödő, kismedence felől sugárzó, húzó jellegű fájdalomérzet, deréktáji fájdalom, a megnehezített vizeletürítés és a gyakori vizelési inger, vizeletinkontinencia, valamint a hólyag teltségérzés. Előrehaladottabb stádiumban jellemző lehet, hogy a hölgy csak bizonyos pozíciókban, illetve vízszintes helyzetből felkelve tud csak vizeletet üríteni. Ha a vizelet nehezen vagy elégtelenül ürül, az akár igen gyakori húgyúti fertőzésekhez is vezethet. A szexuális együttlétek során az állapot mind fizikai, mind lelki szempontból zavaró lehet.

  A hólyagsérvet kísérő tünetek természetesen összefüggésbe hozhatók a mellső hüvelyfali süllyedés fokozataival. Minél előrehaladottabb az állapot, annál kellemetlenebbek a fent leírt tünetek. A kezdetben csak köhögés, tüsszentés, ugrálás alkalmával elcsöppenő vizeletet sokan sajnos elhanyagolható problémának tartják és csak akkor fordulnak szakemberhez, ha a vizeletcsepegés fokozódik, esetleg egyszerre hirtelen elfolyik a hólyag tartalma. A megfelelő specialista szakember időben történő felkeresése a probléma elhatalmasodásának elejét venné.

   

  Hólyagsérv és lelki következmények

  A mai modern civilizáció embere sokszor hallja említeni a hólyagsérv, más néven hólyagsüllyedés lelki okai elnevezést. Mivel a hólyagsérv egy komoly anatómiai elváltozás, kialakulása nem lelki tényezők függvénye, azonban a kialakult hólyagsérv akár komoly lelki problémákat is okozhat. A kezeletlen hólyagsérv csökkent szexuális aktivitáshoz, szégyenérzethez, önértékelési zavarhoz és végső soron depresszióhoz is vezethet.

   

  Hólyagsérv kezelése műtét nélkül - LadyPower Komplex Konzervatív Terápia

  A hólyagsérv kezelését legelőször mindenképpen konzervatív, azaz műtét nélküli úton lenne javasolható elkezdeni. A legújabb nem műtéti eljárások sem járhatnak minden esetben sikerrel, a műtéti rizikófaktorokról nem is beszélve.

  A LadyPower komplex konzervatív terápia olyan műtét nélküli eljárás, amely a szilikon kockapesszárium, a hüvelyi elektrostimulációs kezelés - mely nem pusztán gátizomerősítő készülék - és a hüvelysúllyal végzett gyakorlatozás, torna kombinációján alapul. A módszer kidolgozója Prof. Dr. Németh Zoltán Phd. a bécsi Barmherzige Brüder Kórház nőgyógyász főorvosa. A terápia immár 9 éve elérhető a LadyPower rendelőkben Győrben, Budapesten és Miskolcon.

   

  Kapcsolódó cikkek:

  Végbélsérv: A hólyagsérvhez hasonlóan ez az elváltozás nem pusztán esztétikai-pszichikai, hanem komoly fizikai panaszokat is okozhat.

    

   

   

   

 • Hüvelysérv: enterocele

  A hüvelysérv oka leggyakrabban a gátizomzat gyengeségében keresendő, azonban egyéb tényezők is, mint pl. a hormonháztartás vagy a genetikai adottságok, lényeges szerepet játszhatnak. A tünetek attól függnek, hogy a hüvelynek mely része és az milyen mértékben süllyed. A mellső hüvelyfal esetében (cystocele) a húgyhólyag érintett és idegentestérzés, vizeletürítési zavar, szexuális problémák lépnek fel. A hátsó hüvelyfal süllyedése (rectocele) a végbél bevonását jelenti a kórképbe és az idegentestérzés és a szexuális zavarok mellett székletürítési problémákat okoz. A méheltávolítás utáni hüvelycsonk előesés vékonybélkacsokat tartalmaz (enterocele). Húzó alhasi- és keresztcsonti fájdalmak, vizelet- és székletürítési zavarok, szexuális problémák jellemzik.

 • Hüvelysúly, hüvelykónusz

  Miután a gátizomzat összehúzása nehezen kivitelezhető sok hölgy számára, igen sokan elfordultak a különféle gátizom-rehabilitáló módszerektől. Éppen azért egy olyan eszköz, a hüvelysúly kifejlesztése vált nélkülözhetetlenné, amely megkönnyíti ezt a feladatot.

 • Méhsüllyedés, méhelőesés kezelése műtét nélkül

  A méhsüllyedésről általában

  Nőgyógyászati alapvizsgálatok alkalmával még ma is többször találkozhatunk olyan pácienssel, aki, lévén, hogy a probléma, még napjainkban is tabu témának számít, nem tudja, milyen elváltozással áll szemben, vagy tévesen diagnosztizálja önmagát. A kismedencei szervek valamilyen mértékű süllyedése, ide sorolva természetesen a méhsüllyedést, a hüvelysüllyedést, a hólyagsérvet és a végbélsérvet, egyáltalán nem nevezhetők ritka jelenségeknek. Az érintett hölgyekről nem rendelkezünk pontos statisztikával, hiszen nagyon sokan egyáltalán nem fordulnak nőgyógyászhoz, specialistához panaszaikkal. Az okok többfélék is lehetnek- félelem a vizsgálattól, gátlásosság, tévhitek. Érdemes megemlíteni, hogy a méhsüllyedés „alattomos” elváltozás, hiszen, a kezdetben csak a hüvelybe bebukó méhszáj nagyon hamar előre haladhat a hüvelyben, a gyenge, edzetlen gátizomzat beengedheti a hüvely elejébe, nemcsak, hogy megközelítheti a hüvely bemenetet, hanem idővel ki is bújhat belőle. Ez az állapot a méhelőesés vagy más néven prolapsus uteri.

   

   

   

   

  Mit nevezünk méhsüllyedésnek, méhelőesésnek, és melyek a fokozatai?

  A kismedence szerveit szalagok stabilizálják, ugyanakkor izomcsoportok rendszere tartja őket a helyükön. Méhsüllyedésről akkor beszélünk, ha a gátizomzat nem tudja ellátni tartó funkcióját, erejét veszti, a méhszalagok megnyúlnak, így a méh kezd a hüvelybe süllyedni. Ha a méh kilép a hüvelykimenetből a nőgyógyász szakorvos prolapszust (prolapsus uteri) állapít meg.

  Elsőfokú a méhsüllyedés, ha a méhnyak a hüvelybemenet fölött magasabban mint 1 cm helyezkedik el.
  Második fokozat esetén a méhnyak a hüvelybemenet fölötti 1 cm és a hüvelybemenet alatti 1 cm között helyezkedik el.
  Harmadik fokozatot a nőgyógyász akkor állapít meg, ha a méhszáj több mint 1 cm-rel a hüvelybemenet előtt helyezkedik el, de még nem az egész méh esett elő.
  Negyedik fokozatról, vagyis teljes méhelőesésről akkor beszélünk, ha a méh a hüvellyel együtt teljes egészében a hüvelybemenet előtt található.

   

  méhsüllyedés fázisai
  A méhsüllyedés fázisai

   

   A méhsüllyedés tünetei gyakorisági sorrendben

  • idegentestérzés a hüvelybemenetnél, amely estére, illetve megerőltetésre (pl. köhögéskor, emeléskor) fokozódik
  • vizeletürítési nehézségek, esetleg túlfolyásos vizelet inkontinencia
  • derékfájás, deréktáji fájdalom
  • állandó nyomásérzet a kismedence tájékán
  • problémák a nemi élet terén, a szexuális érzékelés jelentősen romlik, fájdalom léphet fel az együttlétek során
  • székletürítési panaszok

  A korai tünetek közé tartozik, hogy a páciens „tágnak” érzi magát a gyenge gátizomzat és az ez által megnőtt hüvelyi tér következményeként.
  A tünetek pihenéskor, fekvéskor enyhülnek, járás, fizikális erőfeszítés hatására jelentősebbé válnak, illetve az életkor előrehaladtával, szakszerű kezelés nélkül rendszerint súlyosbodnak.

   

  A méhsüllyedés lehetséges okai 

  • hüvelyi szülés
  • menopauza
  • örökölt kötőszöveti gyengeség
  • jelentős súlyfelesleg
  • folyamatos, a kismedence szerveit terhelő fizikális tevékenységek- pl. nagy súlyok emelése
  • krónikus köhögés
  • hosszan fennálló székrekedés

   

  A méhsüllyedés kezelése, gyógyítása
  Gátizomtornáról, intim tornáról röviden

  Nagyon fontos kiemelni, hogy, miután a kezelés terén eredményeket, javulást szeretnénk elérni, a süllyedéses panaszok okát mindenképpen megfelelő nőgyógyász szakorvosnak kell feltárnia. Fontos tudni, hogy bár enyhe fokú eltérés esetén a megfelelő gyógytornász segítségével végzett gátizomtorna is hozhat eredményeket, az elégtelenül működő gátizomzattal illetve rosszul végzett intim torna gyakorlatok ellentétes hatást is kiválthatnak, ronthatják az állapotot. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos mindennemű kezelés megkezdése előtt egy alapos speciális nőgyógyászati vizsgálat, mely alapvetően a gátizomzat állapotának felmérésére törekszik. Csak a speciális nőgyógyászati vizsgálat során derülhet ki, hogy a páciens gátizomzata milyen mértékben, hol és mennyire sérült és képes-e azt tudatosan működtetni.

   

  A nőgyógyásznak specialistává kell válnia 

  A nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen tehát a továbblépés, a gyógyítás, a javulás céljából. Ki kell emelnünk, hogy a gátizomzat állapotának felmérése nem szabad, hogy egy általános nőgyógyászati vizsgálattal legyen egyenértékű. A nőgyógyásznak specialistává kell válnia a süllyedés okának megállapítása terén. A szükséges tudásanyag elsajátítása, többek között, folyamatos konzultációt, esetek tanulmányozását jelenti. E speciális szaktudással rendelkeznek a LadyPower rendelők nőgyógyászai, akik lassan 10 éve állnak a páciensek rendelkezésére Győrben, Budapesten és Miskolcon.

   

  Mit jelent a LadyPower komplex konzervatív terápia?
  Hüvelyplasztikai műtétek, lézeres hüvelyszűkítő kezelések után gyakran felmerülő kérdések

   Gyakori kérdések között tarthatjuk számon a nőgyógyászati rendelőkben elhangzó páciensi érdeklődést:
  „Túl vagyok már a hüvelyplasztikámon, éppen most zajlik a hüvelyem lézeres kezelése, mégsem érzem, hogy szűkebb lenne. Mi lehet ennek az oka?”

  Íme a válasz:
  A méhsüllyedés, hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv, hüvelyplasztikai műtétek és a hüvely úgynevezett hüvelyszűkítő lézeres kezelése nem a gátizomra hatnak, az nem lesz a beavatkozásoktól erősebb, nem tartja jobban a kismedence szerveit. Ez a tapasztalat ösztönözte Prof. Dr. Németh Zoltánt, a Bécsi Barmherzige Brüder Kórház nőgyógyászatának osztályvezető főorvosát arra, hogy 2009 - ben kidolgozzon egy új módszert, amely a LadyPower Komplex Konzervatív – azaz műtét nélküli- Terápia nevet kapta.

  Prof. Dr. Németh Zoltán a Magyarországon működő LadyPower rendelők szakmai vezetője.
  A komplex terápia a különféle hüvelysúlyok, a többféle méretű szilikon kockapesszáriumok és az elektrostimuláció egymást kiegészítő használatára épül. A gátizomzat állapotának felmérése elengedhetetlenül fontos annak sikeres kezelése érdekében. A LadyPower szakorvosok a vizsgálat során megállapítják, hogy hol és milyen mértékben sérült a gátizomzat, mennyire képes azt a páciens akaratlagosan működtetni, szükséges - e a kocka pesszárium alkalmazása, és, ha igen, melyik méret a megfelelő. A vizsgálat során eldöntésre kerül, az adott gátizomzat erősítése melyik módszerrel a legcélszerűbb. Ha elektrostimulációs kezelésre kerül a sor, fontos tudni, hogy csak a megfelelő programok használata tudja a javulást biztosítani, a nem megfelelő paraméterekkel használt programok hátráltathatják javulást, súlyosabb esetben ronthatják a gátizomzat működését. Könnyű belátni, hogy nem minden hölgy gátizomzata sérül ugyanolyan mértékben, ugyan azon a helyen, ugyanolyan jelleggel, így nem is lehet minden páciensnek ugyanazon programokat ajánlani.

  A LadyPower Komplex Konzervatív Terápia – a hüvelyplasztikával és a lézeres hüvelyfiatalítással ellentétben, melyek csak a hüvelyhámra és az alatta lévő kötőszövetre hatnak - a gátizomzatot erősíti. A terápia azt a tartórendszert teszi tömegesebbé, erősebbé, amely a legfontosabb a funkció szempontjából - kismedencei szervek helyben tartása, megfelelő szexuális érzékelés, problémamentesség a vizelet- és székletürítés terén.
  Nagyon jól szemlélteti a gátizomzat funkcióját Norton 1993-ba felállított elmélete, a "Hajó a száraz-dokkban" teória. A hasonlat szerint a gátizomzat a víznek felel meg, méh és a hüvelyfalak pedig a hajóval egyenértékűek. A gátizomzat tartja a méhet és a hüvelyt, a szalagok csak stabilizálnak. A hajót a kötelek csak a part közelében tartják, de magát a hajót a víz emeli meg. 

   

  A méhszalagok csak stabilizálnak, a gátizomzat tart
  A méhszalagok csak stabilizálnak, a gátizomzat tart

  A gyenge gátizomzat nem képes tartani
  A gyenge gátizomzat nem képes tartani

    

  A gátizomzat edzése, karbantartása tehát elengedhetetlen feltétele a különböző süllyedéses panaszok kezelésének, megelőzésének.

   

 • Orvosi szótár - inkontinencia, süllyedéses állapotok

  „Mit is jelenthetnek az alábbi kifejezések: hüvelysúly, hüvelykónusz, cystocele, rectocele, descensus uteri …?”

  A válasz megtalálásában segíthet összefoglalónk.

 • Végbélsérv: rectocele

  A rectocele (végbélsérv, végbélsüllyedés) esetében a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be, miután a hüvely és végbél közötti kötőszövet kitágul vagy megsérül. A végbélsérv kialakulásának leggyakoribb oka a hüvelyi szülés. Ezek az elváltozások lényegében csak szülő nőknél jelentkeznek. Bizonyos esetekben, egy rosszul elvégzett vagy rosszul gyógyult gátmetszés is állhat az elváltozás hátterében.

  Leggyakrabban nehéz szülést követően alakulhat ki, a végbél a hüvelybe boltosul, gyakran abból labdaszerűen ki is domborodik. A hólyagsérvhez hasonlóan ez nem pusztán esztétikai-pszichikai, hanem komoly fizikai panaszokat is okozhat (pl. végbélbe sugárzó fájdalom). A betegek leginkább húzó jellegű fájdalomra panaszkodnak, mely a derék irányába is kisugárzik, tipikus tünet a székletürítési probléma.

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.