A gátizomzat és az inkontinencia

A medencefenék izomzata hordozza és alátámasztja a belső szerveket. Egy gyenge és petyhüdt gátizomzat az oka annak, ha a kismedence szervei süllyednek (kialakul a méhsüllyedés, hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv ), illetve funkciójuk romlik.
A medencefenék izmainak a széklet illetve vizelet távozásakor el kell lazulniuk, majd ismét szorosan zárniuk. A gátizomzat állapotának nagyon jelentős szerepe van a szexualitás megélésében is.
A gátizomzatnak a légzés folyamatában is fontos.

Stressz inkontinencia

Stressz inkontinencia alatt a vizelet akaraton kívüli elcseppenését értjük, melyet testi megterhelés, köhögés, tüsszentés, nevetés, etc. vált ki. A stressz inkontinenciában döntő többségükben olyan hölgyek szenvednek, akik életük során egy vagy több gyermeknek adtak életet.

A betegség okairól

Több tényező vezethet a kismedencei izomzat gyengeségéhez

  • Az izmok szülés alatti rendkívüli tágulása, amely egyáltalán a gyermek megszületését lehetővé teszi, gyakran vezet - sokszor maradandó - kismedencei problémákhoz.
  • Gyakori és tartós testi megterhelés mint pl. a nehéz fizikai munka ( cipelés, emelés ) egy fokozatosan fellépő kismedencei izomgyengeséghez vezethet. Ehhez társulhat, nem is olyan ritkán, egy veleszületett kötőszöveti gyengeség.
  • Krónikus székrekedés hatására megnő a hasüregi nyomás, amely tartóssá válva károsíthatja a kismedence izmait.
  • Hasonló a helyzet krónikus hörghurut estében, mely dohányosoknál nem ritka.
  • A túlsúly is a megnöveli a hasüregi nyomást, mely a gátizmok túlterheléséhez vezethet.
  • A menopauza okozta hormonhiány következtében romlik a szövetek vérellátása, amely a szöveti funkciók romlásához vezet.

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.