A kismedence felépítése

Módosítás: 2020. március 05. csütörtök Nyomtatás

A kismedence felépítése

A medencefenék izomzata (gátizomzat) tartja a hasüregi szerveket, valamint alátámasztja a kismedencei szerveket. Itt helyezkednek el a belső nemi szervek, a húgyhólyag, és a végbél. Egy gyenge gátizomzat vezethet az alhasi szervek süllyedéséhez ( méhsüllyedés, hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv ), amely komoly panaszokat okozhat. Ezenkívül a medencefenék izomzatának feladata a vizelet és a széklet kiürítésének lehetővé tétele, a húgycső és a végbél záróizomzatának nyitása, illetve ezek ismételt szoros zárása. Amennyiben a gátizomzat ezt a feladatot nem tudja megfelelően ellátni, vizelet-, és széklettartási zavar (inkontinencia) jön létre.

A) A kismedence csontozata

A kismedence felépítése és a gátizom

 

1.szeméremcsont

2. medencecsont

3. húgycső

4.hüvely

5.végbél

Az 1. ábra mutatja a kismedence csontozatát felülről.

A kismedence felépítése és a gátizom

1. gerincoszlop

2. farokcsont

3. végbél

4. hüvely

5. húgyvezeték

6. gátizomzat

7. szeméremcsont

2. ábra a kismedence csontozatát oldal nézetből mutatja be.

B) A kismedence izomzata

A hasüreget felfelé a rekeszizom, lefelé a gátizomzat határolja. Felülről nézve a medencefenék egy tál alakú izomlemez, melynek részei különböző irányokba futnak. (3. Ábra). A leggyengébb helyek, melyek a legnagyobb megterhelésnek vannak kitéve duplán biztosítottak. A 3. ábrán látható az az izomköteg, amely a szeméremcsonttól a farokcsontig fut (Musculus Pubo-coccygeus). Ez az izom erősíti a húgycső és a végbél záróizmait, valamint a hüvely izomzatát. Oldalról nézve az izomzat tölcsér alakúnak látszik, melynek a legmélyebb pontjánál a végbél található. Amennyiben az izomrostok irányát megtekintjük, érthetővé válik, hogy a gátizomzat, ennek megfeszítésekor erőteljesen felfelé mozdul el. Ezenkívül látható a húgycső és a végbél záróizomzata. Ezekben az izomrostok gyűrűalakban helyezkednek el és megfeszítésre elzárják a széklet és a vizelet útját.

A kismedence izomzata  

3.ábra

A gátizomzat engedelmeskedik az akaratnak

Az egész kismedencei izomzat akaratlagosan irányítható, tudatosan összehúzható és elernyeszthető. ( Nem úgy, mint pl. a bélizomzat, amely akaratlagosan nem befolyásolható.) Ezért ezek az izmok arra késztethetők, amire tulajdonképpen valók. Ennek elérésére azonban türelemre van szükség. Ne keseredjen el, ha a tréning kezdetekor a gátizmok nem egészen akarnak engedelmeskedni. Itt ugyanaz az alapelv, mint minden más tréning esetén: csak a rendszeres edzés vezet sikerre.

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.