A stressz inkontinenciáról bővebben

Stressz inkontinencia alatt a vizelet akaraton kívüli elcseppenését értjük, melyet testi megterhelés, köhögés, tüsszentés, nevetés, stb. vált ki. A stressz inkontinenciában döntő többségükben olyan hölgyek szenvednek, akik életük során egy vagy több gyermeknek adtak életet.

A betegség okairól

A betegség, vagy inkább állapot kialakulásában több rizikófaktor játszik szerepet. Elsősorban a szülés, de maga a terhesség illetve megterhelő fizikai munka sok emeléssel is a kismedencei izmok jelentős gyengüléséhez vezethet. Újabb vizsgálatok kimutatták, hogy a szülés során a kismedence izmait ellátó izmok idegi ellátása részlegesen sérül. Ez a sérülés gyakran vezet az izomműködés gyengüléséhez, melyet azonban a szervezet - fiatal korban - ideig-óráig ellensúlyozni tud. A csökkenő kompenzációs készség következtében azonban legkésőbb a változókor körül a kismedencei izomzat elveszti azt a képességét, hogy a húgycsövet a hólyaggal szemben zárva tudja tartani. Ennek vizeletvesztés a következménye, anélkül, hogy ezt vizelési inger előzné meg.

Mit lehet tenni?

a) megelőzés

Mint az élet minden területén, itt is jobb megelőzni a bajt, mint gyógytani:

„An ounce of prevention is better than a pound of treatment.”

Egy csipet megelőzés jobb, mint egy kiló kezelés.

A rendszeres szexuális éltet élő fiatal hölgyek számára javasolt a gátizmok rendszeres tornája. Egy erős gátizomzat egyrészt a partnerkapcsolatok testiségének intenzívebb megélését, másrészt a gátizmok terhességre és szülésre való felkészülését segíti elő.
Szülés után már hat héttel el lehet kezdeni a túltágult, és ez által sérült kismedencei izmok célzott erősítését hüvelysúllyal, a LadyPower Conus-al.

b) kezelés

Abban az esetben, ha a vizeletcsepegés már problémát okoz, a kezelést minél előbb el kell kezdeni. Az esetek ca. 70%-ban már napi 2x10 perces gyakorlás a hüvelysúly segítségével és néhány hét eltelte után meg lehet ettől a kellemetlen állapottól szabadulni és egy esetleges műtétet (melynek kimenetele mindig bizonytalan) el lehet kerülni.
Azoknál a hölgyeknél, akik már átestek egy vagy több inkontinencia műtéten, segít a LadyPower Training Program az elért műtéti eredményt megtartani, illetve javítani, valamint a recidívát (visszaesést) megelőzni.

 

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.