A vizelet inkontinencia leggyakoribb formái

A vizelet inkontinencia leggyakoribb formái a stressz inkontinencia, a sürgősségi vagy késztetéses inkontinencia, valamint a túlfolyásos inkontinencia. Ezekről szólunk bővebben.

Stressz inkontinencia

Az inkontinencia válfajai között ez a típus fordul elő a leggyakrabban. Tipikus tünete a tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor, emelés, erőlködés közben elcseppenő vizelet. A nők leginkább a terhesség és szülés vonatkozásában, valamint a változó korban szembesülnek ezzel a problémával. A szüléskor a hüvelyfalat rögzítő szalagok és izmok sérülése erősíti a stresszinkontinenciát. A tüneteket okozó meggyengült gátizom nagyon jól erősíthető a hüvelysúly segítségével (lásd LadyPower Training Program, LadyPower Conus) és a probléma megszűnése valószínűsíthető.

Sürgősségi inkontinencia vagy késztetéses inkontinencia

Az inkontinencia válfajai között ez a típus a második leggyakoribb. Az érintett hölgyek úgy érzik, hogy a húgyhólyagot sürgősen ki kellene üríteniük, és bár mindent megpróbálnak, hogy visszatartsák a vizeletet, ez többnyire nem sikerül. Az inger jelentkezésekor ugyanis rendszerint már nincs esély a WC elérésére. Ilyenkor a központi idegrendszer által leadott ingerek és a húgyhólyag működése közti összehangoltság nem megfelelő. Húgyúti gyulladás is okozhat hasonló panaszokat. Az érintett hölgyeknél leginkább a stressz és a sürgősségi inkontinencia tüneteinek összessége figyelhető meg.

Túlfolyásos inkontinencia

Amennyiben a húgyhólyag nem tud megfelelően ürülni, a vizelet felgyülemlik benne, és a fellépő nyomás kis adagokban kicsöpögteti a vizeletet. Végül a beteg folyamatosan telt hólyag ellenére sem tud vizeletet üríteni, mert a vizeletáramlás megszűnt, vagy mert a hólyag fala már képtelen összehúzódni.

Az inkontinencia izolációhoz is vezethet

 

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.