Kockapesszárium - Szakmai beszámoló Dr. Varga Pétertől

Módosítás: 2018. június 29. péntek Nyomtatás

Dr.med.habil. Varga Péter PhD főorvos, egyetemi docens összefoglalta szakmai tapasztalatait a kockapesszáriumok alkalmazásáról.

* * *

Heim Gábor ügyvezető igazgató úr részére
Gyno-Cont Kft.
Győr

Kedves Gábor!
Megbeszélésünk értelmében itt küldöm röviden összefoglalt, fél éves tapasztalatainkat a hüvelyi kocka pesszárium (HKP) hüvelyfali süllyedéses állapotokban, vizelettartási zavarokban történt alkalmazásával kapcsolatosan:

A 2010. szeptemberben 2 készlet 0-5 méretű kocka pesszárium készlet (összesen 10 darab) megrendelésére került sor osztályunk részére megfelelő tárgyalással, jelentős kedvezménnyel a győri székhelyű Gyno-Cont Egészségügyi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-től.

 

Röviden a tapasztalatok:

1./Eddig a HKP-t összesen 20 betegnél alkalmaztuk 18-28 napos kórházi kezelésük során megfelelő szakmai indikációk, így pl. hüvelyfali és egyéb nemi szervi (hüvelycsonk, méh) süllyedéses állapotai, többnyire társuló vizelet inkontinencia fennállása esetén. A három hetes kórházi rehabilitációs kezelés részeként nappalii időszakban alkalmazott pesszárium kezeléssel nagyon jó tapasztalatokat szereztünk az egyébként a kezelési protokollunk szerves részét képező egyéni női kismedencei és gáttornák kiegészítő kezeléseként. A kórházi tartózkodás alatt lehetőségünk nyílik arra, hogy az első vizsgálattal esetleg nem megfelelő méretű kockát néhány napos használat után megfelelő méretűre "állítsuk be", illetve, hogy a beteg önállóan saját maga megtanulhassa biztonsággal kezelni, reggel felhelyezni, este eltávolítani, illetve a fenyegető tünetekre is (pl. hüvelyi fertőzés, esetleg irritáció, vizelet-széklet ürítés akadályoztatása, stb.) idejekorán a napi vizit során és esetleges vizsgálattal megoldást találjunk. Távozásukkor a sikeres kezelés otthoni folytatását javasoljuk betegeinknek, közvetlenül a forgalmazótól beszerzendő segédeszközzel, a nálunk tesztelt és betanított alkalmazás folytatásaként, a tapasztalatok birtokában.

 

2./A tapasztalatokat kategóriákba sorolva 8 esetben ”Kiváló”, 5-nél „Jó”, 1 esetben „Közepes”, 4 esetben különböző okok (kényelmetlenség, folyás, együttműködési készség hiánya stb.) miatt „Kudarc”-nak ítéltük meg a kezelés sikerességét, 2 betegnél jelenleg még tart a kezelés.Az eredményesség a hüvelyfal tónusának javulásában, a hüvelyfali sérvek megkisebbedésében és a vizelettartás zavarainak megszűnésében mérhető.

 

3./Megítélésem szerint ennek a segédeszköznek kitűnő helye van az egyéni női intim tornával kombinált rehabilitációs kezeléseink között, a kúra hetei adnak elegendő időt és lehetőséget a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája Harkányi Nőgyógyászati Rehabilitációs Osztályán arra, hogy a beteget betanítsuk a használatára és a legoptimálisabb méretet javasoljuk otthonra. A jó és kiváló esetek gyakorlatilag műtétre váró esetek voltak korábban, melyek ezáltal elkerülhetővé váltak.

A kezeléseinket a kúra befejezését követően azonnal, illetve 3 hónappal később is kontrolláljuk. A betegek felmérése folyamatos, nagyobb esetszámok után bővebb és pontosabb értékelésre is készülünk.

Mindezek alapján számítunk a hazai forgalmazó Gyno-Cont Kft. további támogató együttműködésére.


Tisztelettel és üdvözlettel:

Péter

Dr.med.habil.Varga Péter PhD
főorvos, egyetemi docens
 
PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
&
Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház Npkft.
Nőgyógyászati Rehabilitációs Osztály
H-7815 Harkány
Zsigmondy sétány 1.
 
Pécsi Tudományegyetem ETK
Egészségtudományi Intézet
H-7621 Pécs, Vörösmarty u. 2.

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.