Az orvosnak a pontos diagnózis felállításához nagy segítséget nyújt a vizelési napló három napon keresztül történő vezetése. A LadyPower Vizelési Napló honlapunkról letölthető.

Stressz inkontinencia

Az elnevezés a hasűri nyomás fokozódására utal. A hasűri nyomás nő tüsszentéskor, köhögéskor, nevetéskor vagy sporttevékenység, emelés közben, illetve minden olyan helyzetben, amikor működik a hasprés. Nyilvánvalóan a terhesség során is nő a hasűri nyomás egyrészt a méh tágulása miatt, másrészt mivel a méh ránehezedik a hólyagra. Ha a gátizomzat ennek a nyomásnak nem tud ellenállni, vizeletcsepegés alakulhat ki. A nők nagy része elsősorban a terhesség és szülés kapcsán, valamint a változó korban konfrontálódik először ezzel a problémával. A stresszinkontinencia a szülés után még sokáig okozhat tüneteket, mert a hüvelyfal és a húgycső szoros kapcsolatban állnak egymással, és a szüléskor a hüvelyfalat rögzítő szalagok és izmok sérülése erősíti a stresszinkontinenciát. Az összes inkontinencia között ez a típus a leggyakoribb, az összes eset csaknem 40%-a sorolható ide. Nagyjából kétszer annyi nő ismeri, mint a második leggyakoribb típust, a sürgősségi inkontinenciát.

Sürgősségi inkontinencia vagy késztetéses inkontinencia

Az inkontinencia e formájában az érintettek időnként azt érzik, hogy a húgyhólyagot sürgősen ki kellene üríteniük, és bár mindent megpróbálnak, hogy visszatartsák a vizeletet, ez többnyire nem sikerül. Az inger jelentkezésekor ugyanis rendszerint már nincs esély a WC elérésére. Ilyenkor a központi idegrendszer által leadott ingerek és a húgyhólyag működése közti összehangoltság nem megfelelő. Húgyúti gyulladás is okozhat hasonló panaszokat. A sürgősségi inkontinencián belül két altípus, a motoros és a szenzoros inkontinencia különböztethető meg. A motoros formánál a hólyagizomzat kontrollálhatatlansága, a szenzoros formánál a hólyagfal túlérzékenysége gátolja a helyes szabályozást.

Vegyes tünetek

Meg kell említeni a vegyes tüneteket is. Főként a nőknél a stressz és a sürgősségi inkontinencia tünetei keverednek, ha egyszerre több inkontinenciát okozó alapbetegség is diagnosztizálható a nők urogenitális rendszerében. Márpedig ez sajnos a szülések, a helytelen szülés-levezetési gyakorlat vagy a (néha fölöslegesen elvégzett) nőgyógyászati műtétek szövődményeként gyakran fennállhat. Általában külön kategóriaként kezeli a szakirodalom.

Túlfolyásos inkontinencia

Amennyiben a húgyhólyag nem tud megfelelően ürülni, a vizelet felgyülemlik benne, és a fellépő nyomás kis adagokban kicsöpögteti a vizeletet. Végül a beteg folyamatosan telt hólyag ellenére sem tud vizeletet üríteni, mert a vizeletáramlás megszűnt, vagy mert a hólyag fala már képtelen összehúzódni.

Reflex-inkontinencia

Az agy károsodás vagy a gerincvelő sérülése miatt áll be zavar a hólyagműködés szabályozásában. Emiatt a hólyagműködés akaratlagos irányítása megszűnik, csupán telítettsége jelzi reflexesen az idegrendszernek, hogy ürítésre van szükség. A központi idegrendszer ekkor szó szerint "gondolkodás nélkül", azonnali ürítésre ad parancsot, függetlenül attól, hogy ez a beteg számára alkalmas vagy alkalmatlan pillanat. Ilyenkor a működés teljesen olyan, mint a szobatisztaságtól még nagyon messze álló csecsemőké.

Extrauretrális inkontinencia

Az az állapotot, amikor a hólyagból sipolyon (fistula) vagy a normálistól eltérő húgycsőnyíláson keresztül, és ezáltal a normális szabályzást nélkülözve ürül a vizelet. Lehet például helytelen levezetésű, elhúzódó vajúdással járó szülés következménye. Nevében ugyan inkontinencia, de nem sorolódik a valódi inkontinenciákhoz, és igen ritka jelenségről van szó.

Az inkontinencia izolációt is eredményezhet

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.