Végbélsérv: rectocele

Kezelésen lévő nő

Mi a végbélsérv: rectocele?

rectocele (végbélsérv, végbélsüllyedés) esetében a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be, miután a hüvely és végbél közötti kötőszövet kitágul vagy megsérül. A végbél a hüvelybe boltosul, gyakran abból labdaszerűen ki is domborodik. A végbélsérv kialakulásának leggyakoribb oka a hüvelyi szülés. Ezek az elváltozások leggyakrabban már hüvelyi úton szült hölgyeknél jelentkeznek. Bizonyos esetekben, egy rosszul elvégzett vagy rosszul gyógyult gátmetszés is állhat az elváltozás hátterében.
A hólyagsérvhez hasonlóan ez nem pusztán esztétikai-pszichikai, hanem komoly fizikai panaszokat is okozhat (pl. végbélbe sugárzó fájdalom). A betegek leginkább húzó jellegű fájdalomra panaszkodnak, mely a derék irányába is kisugárzik, tipikus tünet a székletürítési probléma.
A gátizomzat gyengeségéből fakadó végbélsérv problémához gyakran társul méhsüllyedés (descensus uteri) és/vagy hólyagsérv (cystocele) is.

A végbélsérv tünetei:

– a hüvelybemenet előtt jelentkező idegentest érzés, „kidudorodás”, mely fekvéskor visszahúzódik, függőleges helyzetben újra megjelenik.
– a székletürítési szokások megváltozása, akár a széklet formája is más lesz, székletürítési nehézség, elégtelenség jelentkezhet
– érezhetjük úgy is, hogy nem ürült ki teljesen a végbél, a sokszori erőlködés hatására, a végbélnyílás írritálttá, fájdalmassá válhat
– húzó, deréktáji fájdalom
-a szexuális élet fájdalmassá válhat

A végbélérv rizikófaktorai:

-genetika: örökletes kötőszöveti gyengeség

-hüvelyi szülés: a gátizomzat túltágul, a végbél a hüvely hátsó falát beboltosítja, a többszöri hüvelyi szülés természetesen nagyon rizikófaktor.

-menopausa: A változó kori problémák körébe tartozik a gátizomzat erejének meggyengülése, tartó funkciójának csökkenése

– a túlsúly különösen megterheli a gátizomzatot

-a  krónikus székrekedés , a hátterében állván akár emésztési zavarok vagy egyéb ok, az állandó erőlködés különösen megterheli a gátizomzatot

– krónikus köhögés

– nagy súlyok rendszeres emelése (fizikai munka vagy akár sport során)

 

Van e összefüggés az aranyér és a végbélsérv között?

Számos fórumon felmerült már a kérdés: Van e összefüggés az aranyér és a végbélsérv között?
Nos, tény, hogy a krónikus székrekedés, a folyamatos erőlködés produkálhat ugyanúgy aranyeres, mint végbélsérv problémákat.

Székletürítés alkalmával ugyanis az erőlködés, hasprés miatt a vénák falára nehezedő nyomás nő, amely túltágíthatja a vénákat. A kitágult erek sérülékennyé válhatnak, megnőhet a véralvadás, és a vérrögök, a gyulladt aranyeres csomók kialakulásának kockázata is.
Az egészség tudatos gondolkodásmódunkba mindenképpen be kell tudnunk illeszteni a megfelelő székletürítési szokásaink kialakítását: törekednünk kell a széklet állagának lazítására- lásd gyümölcsök, rostok fogyasztása-, a hosszas, rendszeres erőlködés elkerülésére.

A végbélsérv kezelése

A lézeres kezelés és a műtét

A végbélsérv lézeres kezelése, a műtéti technikához hasonlóan, nem az alapprobléma, a gátizomzat erejének rekonstrukciója mellett teszi le a „voksot”, hanem pusztán a kötőszövetre hat, mely elégtelenül funkcionáló gátizomzat esetén nem képes hosszú távon ellen tartani a kismedence felől érkező nyomással szemben.

Az un. „intim torna”, illetve a gátizom torna

Az un. „intim torna”, illetve a gátizom torna mindenképpen szakember felügyeletét, iránymutatását igényli. A gyakorlatokat viszont elégtelenül mozgó gátizomzattal képtelenség végrehajtani, sőt a nem megfelelő izomcsoport bemozdulása- pl hasizom- még nagyobb sérv produkálásához vezethet. Ilyen esetekben a megfelelő nőgyógyász általi állapotfelmérés, diagnosztizálás elengedhetetlenül fontos, hiszen a hölgyek gyakran „félrediagnosztizálják” önmagukat, abban a hitben vannak, hogy jól mozog a gátizomzatuk, a rendelőnkben történő vizsgálat viszont előfordulhat, hogy kimutatja a gátizomzat elégtelen működését, amely megmagyarázhatja az addig végzett intimtorna, illetve gátizomtorna sikertelenségét.

Éppen ezért lenne javasolható időrendi sorrendben először mindenképpen egy állapotfelmérés a LadyPower rendelők egyikében, majd a diagnózis szerint lehetne tovább lépni a kezelés terén, amely természetesen lehet akár a gátizomtornával kiegészített, elektro stimulátor, illetve súlyzó használatát igénylő módszer is.

Konzervatív, vagyis műtét nélküli kezelés, LadyPower Komplex Terápia

A végbél sérv műtét nélküli, u.n. konzervatív kezelésében jelentős szerepe van az általunk kifejlesztett LadyPower Komplex Terápiának, amely a hüvelysúly, a szilikon pesszáriumok és az elektrostimuláció együttes használatán alapszik (lásd LadyPower Komplex Terápia).
A LadyPower rendelőinkben- Győr, Budapest és Miskolc- történő állapotfelmérés után kerül meghatározásra, hogy melyik hölgynek milyen eszközre, illetve eszközök kombinációjára lehet szüksége. Természetesen nem minden esetben javasolt a 3 eszköz egyidejű használata- kocka pesszárium, elektro stimulátor, hüvelysúly.
A LadyPower rendelőkben nem csak kialakult sérvek, süllyedések kezelésére van lehetőség, hanem szeretettel várjuk azokat a hölgyeket is, akik nem szültek hüvelyi úton és csupán egy állapotfelmérést szeretnének prevenció érdekében, hiszen fontos tudnunk, hogy a gátizomzat, mint bármely más tudatosan építhető izomcsoport idővel veszít erejéből, folyamatosan „karban kell tartanunk”, megfelelő működésének elősegítése érdekében.
Az eszközöknek nincs egészségügyi kockázata. Az eszközök betanítása a rendelőinkben megtörténik, illetve a páciensek a későbbi kérdéseikkel is nyugodtan fordulhatnak tapasztalt asszisztenseinkhez, nőgyógyászainkhoz. A terápiánk hosszú távú megoldást nyújthat, hiszen, az alapproblémát kezeli, vagyis a gátizomzat erejét igyekszik visszaadni, mely alulról nyújt alátámasztást a kismedencei szerveknek.

 

Végbélsüllyedés

Megosztás

4 vélemény: “Végbélsérv: rectocele”

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  1. Tanay Krisztina

    68 éves vagyok. 3 gyors szülés, gátmetszések és mióma miatti méheltávolításom volt. Jelenleg székelési gondjaim vannak. Rectokele plusz enyhe hüvelysülyedés. Milyen megoldást javasolnak?

  2. Horváthné Kökény Ibolya

    Szeretnék időpontot kérni vizsgálatra végbélsérvem van.
    Miskolcon lakom.

Scroll to Top