Végbélsérv: rectocele

Kezelésen lévő nő

Mi a végbélsérv: rectocele?

rectocele (végbélsérv, végbélsüllyedés) esetében a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be, miután a hüvely és végbél közötti kötőszövet kitágul vagy megsérül. A végbél a hüvelybe boltosul, gyakran abból labdaszerűen ki is domborodik. A végbélsérv kialakulásának leggyakoribb oka a hüvelyi szülés. Ezek az elváltozások leggyakrabban már hüvelyi úton szült hölgyeknél jelentkeznek. Bizonyos esetekben, egy rosszul elvégzett vagy rosszul gyógyult gátmetszés is állhat az elváltozás hátterében.
A hólyagsérvhez hasonlóan ez nem pusztán esztétikai-pszichikai, hanem komoly fizikai panaszokat is okozhat (pl. végbélbe sugárzó fájdalom). A betegek leginkább húzó jellegű fájdalomra panaszkodnak, mely a derék irányába is kisugárzik, tipikus tünet a székletürítési probléma.
A gátizomzat gyengeségéből fakadó végbélsérv problémához gyakran társul méhsüllyedés (descensus uteri) és/vagy hólyagsérv (cystocele) is.

A végbélsérv tünetei:

– a hüvelybemenet előtt jelentkező idegentest érzés, „kidudorodás”, mely fekvéskor visszahúzódik, függőleges helyzetben újra megjelenik.
– a székletürítési szokások megváltozása, akár a széklet formája is más lesz, székletürítési nehézség, elégtelenség jelentkezhet
– érezhetjük úgy is, hogy nem ürült ki teljesen a végbél, a sokszori erőlködés hatására, a végbélnyílás írritálttá, fájdalmassá válhat
– húzó, deréktáji fájdalom
-a szexuális élet fájdalmassá válhat

A végbélérv rizikófaktorai:

-genetika: örökletes kötőszöveti gyengeség

-hüvelyi szülés: a gátizomzat túltágul, a végbél a hüvely hátsó falát beboltosítja, a többszöri hüvelyi szülés természetesen nagyon rizikófaktor.

-menopausa: A változó kori problémák körébe tartozik a gátizomzat erejének meggyengülése, tartó funkciójának csökkenése

– a túlsúly különösen megterheli a gátizomzatot

-a  krónikus székrekedés , a hátterében állván akár emésztési zavarok vagy egyéb ok, az állandó erőlködés különösen megterheli a gátizomzatot

– krónikus köhögés

– nagy súlyok rendszeres emelése (fizikai munka vagy akár sport során)

 

Van e összefüggés az aranyér és a végbélsérv között?

Számos fórumon felmerült már a kérdés: Van e összefüggés az aranyér és a végbélsérv között?
Nos, tény, hogy a krónikus székrekedés, a folyamatos erőlködés produkálhat ugyanúgy aranyeres, mint végbélsérv problémákat.

Székletürítés alkalmával ugyanis az erőlködés, hasprés miatt a vénák falára nehezedő nyomás nő, amely túltágíthatja a vénákat. A kitágult erek sérülékennyé válhatnak, megnőhet a véralvadás, és a vérrögök, a gyulladt aranyeres csomók kialakulásának kockázata is.
Az egészség tudatos gondolkodásmódunkba mindenképpen be kell tudnunk illeszteni a megfelelő székletürítési szokásaink kialakítását: törekednünk kell a széklet állagának lazítására- lásd gyümölcsök, rostok fogyasztása-, a hosszas, rendszeres erőlködés elkerülésére.

A végbélsérv kezelése

A lézeres kezelés és a műtét

A végbélsérv lézeres kezelése, a műtéti technikához hasonlóan, nem az alapprobléma, a gátizomzat erejének rekonstrukciója mellett teszi le a „voksot”, hanem pusztán a kötőszövetre hat, mely elégtelenül funkcionáló gátizomzat esetén nem képes hosszú távon ellen tartani a kismedence felől érkező nyomással szemben.

Az un. „intim torna”, illetve a gátizom torna

Az un. „intim torna”, illetve a gátizom torna mindenképpen szakember felügyeletét, iránymutatását igényli. A gyakorlatokat viszont elégtelenül mozgó gátizomzattal képtelenség végrehajtani, sőt a nem megfelelő izomcsoport bemozdulása- pl hasizom- még nagyobb sérv produkálásához vezethet. Ilyen esetekben a megfelelő nőgyógyász általi állapotfelmérés, diagnosztizálás elengedhetetlenül fontos, hiszen a hölgyek gyakran „félrediagnosztizálják” önmagukat, abban a hitben vannak, hogy jól mozog a gátizomzatuk, a rendelőnkben történő vizsgálat viszont előfordulhat, hogy kimutatja a gátizomzat elégtelen működését, amely megmagyarázhatja az addig végzett intimtorna, illetve gátizomtorna sikertelenségét.

Éppen ezért lenne javasolható időrendi sorrendben először mindenképpen egy állapotfelmérés a LadyPower rendelők egyikében, majd a diagnózis szerint lehetne tovább lépni a kezelés terén, amely természetesen lehet akár a gátizomtornával kiegészített, elektro stimulátor, illetve súlyzó használatát igénylő módszer is.

Konzervatív, vagyis műtét nélküli kezelés, LadyPower Komplex Terápia

A végbél sérv műtét nélküli, u.n. konzervatív kezelésében jelentős szerepe van az általunk kifejlesztett LadyPower Komplex Terápiának, amely a hüvelysúly, a szilikon pesszáriumok és az elektrostimuláció együttes használatán alapszik (lásd LadyPower Komplex Terápia).
A LadyPower rendelőinkben- Győr, Budapest és Miskolc- történő állapotfelmérés után kerül meghatározásra, hogy melyik hölgynek milyen eszközre, illetve eszközök kombinációjára lehet szüksége. Természetesen nem minden esetben javasolt a 3 eszköz egyidejű használata- kocka pesszárium, elektro stimulátor, hüvelysúly.
A LadyPower rendelőkben nem csak kialakult sérvek, süllyedések kezelésére van lehetőség, hanem szeretettel várjuk azokat a hölgyeket is, akik nem szültek hüvelyi úton és csupán egy állapotfelmérést szeretnének prevenció érdekében, hiszen fontos tudnunk, hogy a gátizomzat, mint bármely más tudatosan építhető izomcsoport idővel veszít erejéből, folyamatosan „karban kell tartanunk”, megfelelő működésének elősegítése érdekében.
Az eszközöknek nincs egészségügyi kockázata. Az eszközök betanítása a rendelőinkben megtörténik, illetve a páciensek a későbbi kérdéseikkel is nyugodtan fordulhatnak tapasztalt asszisztenseinkhez, nőgyógyászainkhoz. A terápiánk hosszú távú megoldást nyújthat, hiszen, az alapproblémát kezeli, vagyis a gátizomzat erejét igyekszik visszaadni, mely alulról nyújt alátámasztást a kismedencei szerveknek.

 

Végbélsüllyedés

Megosztás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top