A hüvelyszűkítés és a gátizomzat kapcsolata

Hüvelyszűkítő módszerek

A hüvely tágassága, a hüvelyfal megereszkedése olyan komoly tüneteket okozhat, mint az inkontinencia, a hüvely és a méh süllyedése, a szexuális élet megromlása, a hüvelyi orgazmus elégtelensége, vagy elmaradása. Ezek a panaszok az érintett hölgyeknek nem csak a szexuális egészségét, hanem mindennapi életvitelét is negatívan befolyásolják.

A hüvelybemenet jellegének megváltozása, illetve a tág hüvely problémája nem csak a szülést követően (szülés után), hanem természetesen a kor előrehaladtával is jelentkezhet – utóbbi esetben a hüvelyszárazság még tovább ronthatja a hölgyek állapotát.

Sok érintettben nem is tudatosul, hogy a hüvelysérv, illetve a méh megsüllyedésének problémáját házilag nem igen lehet hatékonyan kezelni,  a legjobb törekvések ellenére, a gátizom torna is sokszor hatástalan. A nőgyógyász segítségével történő kezelés ilyen esetekben elengedhetetlenül fontos. A megfelelő orvoskihagyásával történő öngyógyítási kísérletek sajnos sokszor éppen ellentétes hatást válthatnak ki, súlyosbíthatják a meglévő problémákat.

A panaszoktól szenvedő hölgyek közül számos akad, aki számára sem az ár, sem a távolság nem képez akadályt és az áhított szűk hüvely elérése érdekében nem riad vissza az úgynevezett hüvelyszűkítő beavatkozástól sem. Az említett beavatkozás lehet műtét- leggyakoribb a hüvelyplasztika, plasztikai műtét-, illetve a lézeres kezelés. Az említett eljárásokról a vélemények még szakmai berkekben is megoszlanak mind a mai napig, de az vitathatatlan, hogy a hüvely szűkítése, úgy, hogy a kezelés után ne legyen panasz, a gátizomzat tömegesítésének a függvénye. Legyen szó bármiféle szűkítő beavatkozásról, tartós eredmény csak úgy érhető el hosszabb távon, ha a gátizomzat edzetté, felépítetté válik és a megfelelő edzés segítségével úgy is marad.

A lézeres beavatkozás esetén a kezelés hatására a gátizomzat nem tömegesedik, nem válik jobb funkciójúvá, hiszen a nőgyógyászati intim lézer nem a gátizomzatra, hanem a hüvelyfal hámrétegére és a közvetlenül alatta elhelyezkedő kötőszövetes állományára hat. Ugyanez tapasztalható a plasztikai műtét esetén is, ahol a legjobb eredmények is szintén csak rövidebb távra szólnak, a panaszok egyrészt nagyon hamar kiújulhatnak, másrészt ezen műtétek több mit harmadában fájdalmassá válik a szexuális élet.

Hüvelyszűkítés és a szülés utáni sérülések

A gátizmok leginkább a hüvelyi szülés alkalmával, a tágulás következményeként sérülnek. A deformitás mértéke, jellege természetesen akár minden hölgynél más és más lehet, egyénenként eltérő mértékben. A sérülés háromféle jelleggel bírhat. Egyrészt sérülhet az izomzat beidegződése. Másrészt, maguk az izomrostok is sérülhetnek a túltágulás következtében, harmadrészt sajnos az izomzat esetében ezek szakadásáról is beszélhetünk. Mindhárom deformitás a gátizomzatot gyengíti, tág hüvely érzetéhez,  méhsüllyedéshez – decsensus uteri-, méhelőeséshez – prolapsus uteri-, hüvelysüllyedéshez, hüvelysérvhezhólyag– és végbélsérvhez, cystocele, rectocele-,  illetve vizeletcsepegéshez, székletinkontinenciához vezethet.

Az izomrostok szakadásából származó problémán sajnos nem lehet segíteni, viszont jó hír, az, hogy a beidegződési, illetve a túlnyúlási gondokból adódó panaszok szépen kezelhetőek. A kezelés kimenetele a három féle eredetű probléma egymáshoz viszonyított arányának függvénye – a javulás mértéke attól függ, hogy mekkora a reverzibilis és a nem reverzibilis jelenségek aránya.

Tartós hüvelyszűkítés a LadyPower Komplex Konzervatív terápia eszközeivel

A műtét nélküli „hüvelyfiatalítás” jelenleg ismert egyetlen tartós és rizikómentes változata a gátizomzat erősítése, edzése. A korábban leírtak alapján tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy kizárólag csak a gátizomzat edzése segítségével válhat lehetővé a hüvely tartós szűkülése, annak „fiatalítása”.

Az edzés személyre szabott mikéntjének problémájára, a megfelelően hatékony eszközeinek kiválasztására, annak célravezető esetleges együttes alkalmazásának meghatározására jött létre a LadyPower Komplex Konzervatív terápia, amely orvosszakértőnk,  Dr. Németh Zoltán PhD a Bécsi Barmherzige Brüder Kórház nőgyógyász főorvosának nevéhez fűződik 2009 óta.

A LadyPower Komplex Kezelés, az elektrostimuláció, a hüvelysúlyok és szükség esetén a kockapesszárium megfelelően előírt, esetleg kombinált alkalmazása pácienseink ezrei számára hozott már  jelentős javulást illetve gyógyulást.

Az edzés által tömegesebbé válik a gátizomzat, amely a hüvely tágasságát szabályozza és lehetővé teszi a fájdalommentes tágulást a házasélet alatt. A LadyPower Komplex Konzervatív terápiával képessé válik arra, hogy tehermentesítse a gátizomzatot, tartást biztosítson, ne engedje a hüvelybe süllyedni a hólyagot, végbelet és a méhet. A hölgyek így képessé válnak kontrollt gyakorolni e fontos területen. Az erősebb gátizmok szűkebb hüvelyt eredményeznek, így egyre élvezetesebbé válik a szexuális élet is, illetve javul, vagy megszűnik a vizeletcsepegés.

Sokszor elhangzik a kérdés, hogy a LadyPower terápia milyen esetben képes teljes gyógyuláshoz vezetni? A kérdésre korrekt válasz természetesen csak a LadyPower rendelőinkben végzett állapotfelmérés alapján adható – Győr, Budapest, Miskolc, lásd https://www.ladypower.hu/kapcsolat/budapest.

Annyi azonban itt is elmondható, hogy terápiánk sok esetben vezethet jelentős javuláshoz még akkor is, ha súlyosabb méhsüllyedéssel, hüvelysüllyedéssel, hólyagsérvvel vagy végbélsérvvel állunk szemben. Ki kell emelnünk ugyanakkor, hogy a kezeletlen gátizomzat folyamatos hanyatláshoz, az állapot rosszabbodásához vezet bármely életkorban, annak edzése pedig mindenki számára csak nyereséggel zárulhat, így azt bármely életkorban észszerű elkezdeni.

Gyakori problémák – mit tehetünk?

Gyakori probléma, hogy az érintett páciensek a LadyPower Komplex Terápia alapelemeit –hüvelysúlykészlet (hüvelykónusz), szilikon kocka pesszárium – webshopunkból megvásárolva próbálják önmagukat kezelni. Ez gyakran, úgy tűnik, kudarcra ítélt vállalkozás, főként közepes-nagyobb fokú panaszok esetén, hiszen főként ilyen esetekben kizárólag megfelelő méretű eszközeink helyes kombinációja hozhatja meg a kívánt eredményt, a hüvely szűkülését, a gátizomzat tömegesedését. Sőt, az is lehetséges, hogy a panaszos hölgy számára valamelyik eszköz nem javasolható.

Ezért célravezető a vásárlás előtt az állapotfelmérés elvégeztetése valamelyik LadyPower rendelőnkben, ahol az eszközeink rendelkezésre állnak, megvásárolhatók. Nem helyes tehát „hallomás, vagy a „szomszéd hölgy” példája alapján vásárolni, hiszen nincs két teljesen egyforma eset, ugyanaz az eszközkombináció nem feltétlenül lehet előnyös több állapotfelmérés nélkül vásárló páciens számára is.

Az megfelelően hatékony eszközkombinációt tehát LadyPower orvosaink határozzák meg, illetve egyénre szabottan beállítják szükség szerint az elektrostimulációs gátizom erősítő trénert is, amely értékeitől, ajánlott programjaitól eltérni nem ajánlott. Az elektrostimulátor erősségét szabályozhatja pusztán a páciens, a frekvencia és az impulzus beállítása az immár több mint egy évtizede működő LadyPower rendelők szakorvosainak a feladata.

Számos kérdés, esetleges bizonytalanság is felmerülhet bármely kezelés során, így terápiánk alkalmazása folyamán is.

Fontos kiemelni, hogy a rendelőinkből távozó paciensek nem maradnak egyedül, szakszerű, folyamatos tanácsadásban, segítségnyújtásban részesülnek igény, szükség szerint.

Megosztás

Scroll to Top