Gátizom erősítés és jelentősége

A LadyPower Komplex Konzervatív Terápia egy gátizomzat erősítő módszer.

Még ma is sok félreértés vagy téves információ tárgya a női gátizomzat, melyet a laikusok hüvely izomzatnak neveznek. A gátizom erősítése pedig gyakran nem, mint gátizom torna, hanem mint „hüvely torna gyakorlatok” megnevezéssel él a köztudatban. A gátizmok erősítése hihetetlenül fontos nem csak a vizelettartási probléma, a vizelet inkontinencia enyhítésében vagy megszüntetésében, hanem a szexuális, intim együttlétek minőségének növelésében is. A PC izom állapota és az aranyeres panaszok között viszont alapvetően nincs direkt összefüggés a közhiedelem ellenére. Tisztázzunk tehát pár fogalmat!

Hol van a gát, a gátizom?

A gát egy nyolcas alakú izomzat középső része, amely a hüvely és a végbélnyílás közötti területet fonja körül. A nyolcas egyik része a hüvelyt és a húgycsövet fogja körbe, másik része a végbélnyílást. A medencefenék akaratlagosan működtethető izomzatból áll, ez a gátizomzat tulajdonképpen.

A gátizomok szerepe

A gátizomzat felelős a hasüregi szervek helyben tartásáért, illetve alátámasztja a kismedence szerveit, vagyis óriási a felelőssége a belső nemi szervek, a húghólyag és a végbél normál anatómiájának és funkciójának megtartásában.
Egy jól működő gátizom esetén nem alakul ki méh- és hüvelysüllyedés, a méh előreesése, székletinkontinencia, elégtelen szexuális érzékelés, tüsszentéskor vagy köhögéskor vizelettartási problémák, urge inkontinencia, stb.

Az izomgyengeség, a gátizom gyengülése, okok és tünetek

A medencefenék meggyengülésének számos oka lehet, íme a legtipikusabbak:

 • várandósság és hüvelyi szülés
 • túlsúly
 • nehéz fizikai munka, nagyobb súlyok rendszeres emelése
 • tartós székrekedés, köhögés
 • klimax
 • genetikai tényezők
 • tartós hasüregi nyomás

Az izomgyengeség tünetei közül nézzünk néhány gyakran előfordulót:

 • vizeletcsepegés, vizelettartási probléma
 • vizelet – és / vagy székletinkontinencia
 • csökkent, rossz, vagy elégtelen szexuális érzékelés, esetleg fájdalom
 • a kismedence szerveinek süllyedése: méh- és hüvelysüllyedés (hólyagsérv, végbélsérv, méhsüllyedés, méh előreesése)
 • húzó jellegű, nehéz, néha feszítő, fájdalmas érzet a medence felől- esetleg társulhat deréktáji fájdalommal is
 • dudor, „pukli észlelése” a hüvelybementnél, „mintha tojáson ülnék” érzet, az érintettek hirtelen tévesen daganatra asszociálnak
 • „tág hüvely érzete”: levegős, rosszul záró hüvely, mely intim együttlétkor – kellemetlen hangok, ahogy a levegő távozik -, és fürdés után is zavaró lehet (a hüvely megtelik vízzel, majd onnan kifolyik)
 • esztétikai problémák: a nyitott, tátongó hüvelybemenet látványa az érintett nőknek sokszor okoz komoly önértékelési problémát, gyakran olyannyira, hogy lemondanak a szexualitásról.

Megoldások a gátizmok erősítésére

A női egészség kétségkívül pszichikai – esztétikai és fizikai vetületű egyaránt a kismedencei problémák tekintetében is. Vagyis nem elég pusztán az esztétikummal foglalkozni, ha a gátizom gyengeségéről és annak kezeléséről beszélünk, hanem a gátizomzat funkciójának visszaállítását, hosszú távú működési lehetőségét, tartó szerepének visszaadását kell célként kitűzni.

A hölgyek gyakran a műtéti eljárást választják elsőként, mely hirtelen esztétikai javulást okoz, viszont hosszú távon gyakran csalódottsághoz vezet, hiszen a műtéttel a gátizomzat nem válik erősebbé, teherbíróbbá. Így a kezdeti szép esztétikai eredmény hamar a múlté lesz, nem is beszélve a funkcionalitásról.

Ha tartós javulást szeretnénk, először mindig érdemes a konzervatív módszerekkel, a konzervatív terápiával kezdenünk. Ha elégedettek vagyunk, nem szükséges továbblépni a műtét felé. Arról nem is beszélve, hogy egy műtéti beavatkozás gyakran igen kockázatos és nem várt negatív következménnyel is járhat – például szabályozhatatlan inkontinencia, fájdalomérzet szex esetén, sőt a szex csak bizonyos testhelyzetben fájdalommentes. A konzervatív, azaz műtét nélküli kezelések, módszerek sosem okozhatnak visszafordíthatatlan negatívumokat a páciens életében.

A Kegel-gyakorlatok végzése, a gátizomtorna azoknál lehet sikeres, akik jól mozgó és nem jelentős sérvvel, süllyedéssel terhelt gátizomzatot próbálnak erősíteni. Ha nagyobb a gond a medence tájékán, szükséges a megfeleló nőgyógyászati, urogynekológiai állapotfelmérés (LadyPower rendelők: Budapest, Győr, Miskolc).

A LadyPower Komplex Konzervatív Terápia olyan gátizomzat erősítő módszer, amely az urogynekológiai állapotfelmérés után rendelőinkben egyedi programtervet javasol a pácienseknek a gátizomzat tömegesítésére, a hüvely szűkítésére, a hólyag– és végbélsérv, illetve a méhsüllyedés kezelésére. Mindez elérhető esetenként akár csak magával a gátizomzat erősítő készülék, elektrostimulátor, vagy a hüvelysúly segítségével is – enyhébb problémák esetén.
Súlyosabb esetekben a megfelelő terápiás eszközök kombinációjával tudnak LadyPower rendelőink szakorvosai segíteni – szilikon kocka pesszárium, elektrostimulátor, hüvelysúly.

Fontos kiemelni, hogy az egyedi programtervtől eltérni nem szabad, mint, ahogy a gátizomerősítő készülék beállításait is ellenjavallt módosítani, a vizit alapján kiírt programok futtatása járhat csak sikerrel.

Gyakori kérdések

Ha csökkentem a testsúlyomat, az kedvező a hólyagsérvre?

A testsúly csökkentése elsősorban az inkontinenciával összefüggő panaszokra kedvező hatású, de a fogyás egyidejűleg a hüvelyre gyakorolt nyomást is csökkenti, amely a gátizomzat általános tehermentesítéséhez vezet, így a süllyedéses problémákra is jótékony hatással van.

Ha hólyagsérvem van, élhetek e szexuális életet?

A hólyagsérv mint probléma nem zárja ki a szexualitást, annak ellenére, hogy sok hölgy ennek ellenkezőjét gondolja. Igaz, a deformitás maga is okozhat problémákat, de elsősorban az elváltozás okozta lelki teher hoz negatívumokat a párok életében.

Sosem hallottam, hogy bárkinek is a környezetemben hólyagsérve lenne. Egyedül vagyok ezzel a problémával?

Nincs egyedül, hiszen a hüvelyi úton szült változó korban lévő hölgyek 50 százalékánál állapítható meg valamilyen fokú hüvely- vagy méhsüllyedés. A téma még modern korunkban is tabu, a legtöbb hölgy szégyelli szóba hozni.

Ha hólyagsérvem van és köhögéskor, tüsszögéskor elcseppen a vizeletem, vajon a kocka pesszárium megoldja a vizeletcsepegéses panaszomat?

A hólyagsérv inkább leplezi az inkontinenciát a húgycső megtöretése miatt. A kockapesszárium elsősorban a méh- és hüvelysüllyedés kezelését szolgálja. Süllyedés és inkontinencia egyidejű fennállasa estén előfordulhat, hogy egy más fajta pesszáriumot (pl. Csészealj-urethrapesszáriumot) kell alkalmazni. A javuláshoz azonban a gátizomzat tartó erejének visszaadása elengedhetetlenül szükséges. A LadyPower elektrostimulátor megfelelő programjainak használata mindenképpen előnyös lehet vizeletcsöpögés esetén. A programok meghatározása a LadyPower rendelőkben történő állapotfelmérés után történik.

 

Kapcsolódó cikkek:

Gátizomzat: általános információk.
A hüvelyszűkítés és a gátizomzat kapcsolata: A hüvelybemenet jellegének megváltozása, illetve a tág hüvely problémája.

Megosztás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top