A méhsüllyedés és hüvelysüllyedés fokozatai

Nőgyógyászati vizsgálat

A méhsüllyedés és hüvelysüllyedések fokozatai képekben:

Elsőfokú: A méhnyak a szűzhártya (hymen) felett több mint 1 cm-rel tapintható.

Másodfokú: A méhnyak a szűzhártya (hymen) felett nem több mint 1cm-rel, és a szűzhártya alatt 1 cm-rel határolt sávban helyezkedik el.

Harmadfokú: A méhszáj több mint 1 cm-rel a hüvelybemenet előtt található, de legalább 2 cm-rel feljebb, mint a hüvely teljes hossza.

Negyedfokú: Teljes méh- illetve hüvelyelőesés, vagyis a méh és hüvelyfal is a hüvelybemenet előtt található.

Az érintett hölgyek sajnos nagyon sokszor csak a harmadik fokozatú süllyedéses, vagyis szemmel látható tünetek esetén fordulnak nőgyógyászhoz, holott akár egy köhögéskor elcsöppenő vizeletvesztési gonddal kísért állandósult derékfájás mögött is állhatnak süllyedéses panaszok.

A méhsüllyedés és hüvelysüllyedés lézeres kezelése, a különféle hüvelyszűkítő műtétek és a mozdulatlan vagy nem megfelelő irányba mozgó gátizomzattal végzett torna nem erősítik a gátizomzatot, a hüvely tágassága azonban a gátizomzat állapotának függvénye. Ezért lenne hangsúlyozottan fontos a gátizomzat állapotának felmérése megfelelő specialista szakember segítségével, aki személyre szabott kezelést ajánlana a gátizomzat tömegesítése, funkciójának javítása céljából. lásd: https://www.ladypower.hu/kapcsolat/#rendelok

Fontos lenne továbbá tudatosítani a hölgyekben, hogy a gátizomzat edzését nem szabad elhanyagolni még akkor sem, ha nem szembesülnek a méh és hüvelysüllyedésre jellemző panaszokkal- idegentestérzés a hüvelybemenet tájékán, deréktáji fájdalomérzet, vizeletürítési problémák, inkontinencia, székletürítési gondok, problémák a nemi élet vonatkozásában. Az edzetlen gátizomzat ugyanis nem tudja felvenni a versenyt a természetes öregedés folyamatával, vagyis, elveszti tömegét, leépül, ha nem tartjuk karban.

Scroll to Top