Méhsüllyedés, méhelőesés

A méhsüllyedés, méhelőesés kialakulásának okai között nagy arányt képviselnek a hüvelyi szülés alatt bekövetkező sérülések, a gátizomzat meggyengülése, a méhszalagok megnyúlása, illetve ezekkel összefüggésben maga az életkor előrehaladása is

A méhsüllyedésnek több fokozata különíthető el.

Az első, legenyhébb esetben a méhnyak viszonylag jelentősebb magasságban a hüvelybemenet mögött helyezkedik el. Másodfokú méhsüllyedésről akkor beszélünk, ha a méhnyak majdnem eléri a hüvelybemenetet, vagy éppen a hüvelybemenetnél található. A méhsüllyedés harmadfokú, ha a méhszáj jelentősen kezd kibújni a hüvelybemenetből.

Amikor a méh megjelenik a hüvelykimenetben, prolapszus vagy méhelőesés a megnevezése (prolapsus uteri).

méhsüllyedés fázisai
A méhsüllyedés fázisai

A legtöbb érintett hölgy panaszként a tipikusnak nevezhető idegentest érzést a hüvelyben, az álló helyzetben jelentkező húzó, derék vonalában is kiható fájdalmat, illetve az un. „kiesési érzést” említi, mely lépcsőzésnél, futásnál jelentős panaszt okoz. A kellemetlenség nem csak fizikai jellegű, hanem komoly pszichikai panaszokban is megnyilvánulhat, annál is inkább, mivel nagyon sok beteg, többek között, a szexuális érintkezés drasztikus minőségi romlásáról is beszámol. Sokan érzik úgy, hogy a betegség női mivoltukat, önértékelésüket rombolja.

A méhsüllyedés műtét nélküli kezelésében jelentős szerepe van az általunk kifejlesztett Lady Power komplex konzervatív terápiának, amely a hüvelysúly, a szilikon pesszáriumok és az elektrostimuláció együttes használatán alapszik (lásd LadyPower Komplex Terápia).

A megfelelő szilikon pesszárium alkalmazása az elektro stimulációs kezeléssel és a rendszeres hüvelysúllyal végzett gyakorlatokkal kiegészülve olyan mértékben megerősítheti a gátizomzatot, mely a panaszok enyhüléséhez, számos esetben teljes megszűnésükhöz vezethet. Mindez talán akkor válik legegyszerűbben érthetővé, ha felidézzük Norton 1993-ba felállított elméletet, a "Hajó a száraz-dokkban" teóriát. A hasonlat lényege a következő: a dokkban lévő hajót a kötelek csak stabilizálják, magát a hajót a víz emeli meg. A víz a gátizomzat, amely a méhet és a hüvelyt tartja, a szalagok csak stabilizálják ezeket.

A méhszalagok csak stabilizálnak, a gátizomzat tart
A méhszalagok csak stabilizálnak, a gátizomzat tart

A gyenge gátizomzat nem képes tartani
A gyenge gátizomzat nem képes tartani

A kezelésben részt vevő, illetve a már gyógyultnak tekinthető betegek nőiségük, magabiztosságuk, lelki harmóniájuk visszanyeréséről, szociális, partneri-házastársi, sőt gyermek-szülői kapcsolataik rendeződéséről számolnak be. A kezelt hölgyek nagy elégedettségüknek adnak hangot azzal kapcsolatban is, hogy újból visszatérhetnek a méhsüllyedés kialakulása előtt végzett szokásos sporttevékenységeikhez, úszás, kerékpározás, kondicionáló terem stb., amely már, természetesen az ésszerűség keretein belül mozogva, nem ront állapotukon.

Lásd továbbá: www.mehsullyedes.info

Comments powered by CComment

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.