Méhsüllyedés, méhelőesés kezelése műtét nélkül

A méhsüllyedésről általában

Nőgyógyászati alapvizsgálatok alkalmával még ma is többször találkozunk olyan pácienssel, aki nem tudja, milyen elváltozással áll szemben, vagy tévesen diagnosztizálja önmagát. A kismedencei szervek valamilyen mértékű süllyedése, ide sorolva természetesen a méhsüllyedést, a hüvelysüllyedést, a hólyagsérvet és a végbélsérvet, egyáltalán nem nevezhetők ritka jelenségeknek. Az érintett hölgyekről nem rendelkezünk pontos statisztikával, hiszen nagyon sokan egyáltalán nem fordulnak nőgyógyászhoz, specialistához panaszaikkal. A kitöltött felmérések, tesztek száma pedig a mai napig nem elégséges. Az okok többfélék is lehetnek- félelem a vizsgálattól, gátlásosság, tévhitek – mint például az, hogy a húgyhólyag süllyedésének kezelése otthon is megoldható gyógynövény készítmények segítségével, akár a legsúlyosabb esetekben is. A gyógynövények hatása gyakran igencsak bámulatra méltó, viszont a kismedencei deformitások kezelésének leginkább csak kiegészítő elemeiként célravezetőek.

Érdemes megemlíteni, hogy a méhsüllyedés „alattomos” elváltozás, hiszen, a kezdetben csak a hüvelybe bebukó méhszáj nagyon hamar előre haladhat a hüvelyben, a gyenge, edzetlen gátizomzat beengedheti a hüvely elejébe, nemcsak, hogy megközelítheti a hüvely bemenetet, hanem idővel ki is bújhat belőle. Utóbbi állapot esetén az orvos diagnózisa: méhelőesés vagy más néven prolapsus uteri.

 

Nőgyógyászati vizsgálat

 

Mit nevezünk méhsüllyedésnek, méhelőesésnek, és melyek a fokozatai?

A kismedence szerveit szalagok stabilizálják, ugyanakkor izomcsoportok rendszere tartja őket a helyükön. Méhsüllyedésről (latinul Descensus uteri) akkor beszélünk, ha a gátizomzat nem tudja ellátni tartó funkcióját, erejét veszti, a méhszalagok megnyúlnak, így a méh kezd a hüvelybe süllyedni. Ha a méh kilép a hüvelykimenetből a nőgyógyász szakorvos prolapszust (prolapsus uteri) állapít meg.

Elsőfokú a méhsüllyedés, ha a méhnyak a hüvelybemenet fölött magasabban mint 1 cm helyezkedik el.
Második fokozat esetén a méhnyak a hüvelybemenet fölötti 1 cm és a hüvelybemenet alatti 1 cm között helyezkedik el.
Harmadik fokozatot a nőgyógyász akkor állapít meg, ha a méhszáj több mint 1 cm-rel a hüvelybemenet előtt helyezkedik el, de még nem az egész méh esett elő.
Negyedik fokozatról, vagyis teljes méhelőesésről akkor beszélünk, ha a méh a hüvellyel együtt teljes egészében a hüvelybemenet előtt található.

Méhsüllyedés fázisai
A méhsüllyedés fázisai

A méhsüllyedés tünetei gyakorisági sorrendben

 • idegentestérzés a hüvelybemenetnél, főként első hüvelyi szülés után. Ez a panasz az újabb szülések után, valamint főleg estére, illetve megerőltetésre (pl. köhögéskor, emeléskor) fokozódik
 • vizeletürítési nehézségek, esetleg túlfolyásos vizelet inkontinencia
 • derékfájás, deréktáji fájdalom
 • alhasi fájdalom
 • állandó nyomásérzet a kismedence tájékán
 • problémák a nemi élet terén, a szexuális érzékelés jelentősen romlik, fájdalom léphet fel az együttlétek során
 • székletürítési panaszok, nehéz széklet ürítésekor a méhszáj megjelenik a hüvelybemenetben
 • menopauza esetén, az ösztrogén szint csökkenésének következtében hüvelyi tágasság, lazaság jelentkezése, “akadály” kitapintása a hüvelyben

A korai tünetek közé tartozik, hogy a páciens „tágnak” érzi magát a gyenge gátizomzat és az ez által megnőtt hüvelyi tér következményeként.
A tünetek pihenéskor, fekvéskor enyhülnek, járás, fizikális erőfeszítés hatására jelentősebbé válnak, illetve az életkor előrehaladtával, szakszerű kezelés nélkül rendszerint súlyosbodnak.

A méhsüllyedés lehetséges okai

 • hüvelyi szülés
 • menopauza
 • örökölt kötőszöveti gyengeség
 • jelentős súlyfelesleg
 • folyamatos, a kismedence szerveit terhelő fizikális tevékenységek- pl. nagy súlyok emelése
 • krónikus köhögés
 • hosszan fennálló székrekedés

A méhsüllyedés kezelése, gyógyítása
Gátizomtorna, intim torna, Kegel-gyakorlatok

Nagyon fontos kiemelni, hogy, miután a kezelés terén eredményeket, javulást szeretnénk elérni, a süllyedéses panaszok okát mindenképpen a megfelelő nőgyógyászat megfelelő szakorvosának kell feltárnia. Fontos tudni, hogy bár enyhe fokú eltérés esetén a megfelelő gyógytornász segítségével végzett gátizomtorna, Kegel gyakorlatok is hozhatnak eredményt, az elégtelenül működő gátizomzattal illetve rosszul végzett intim torna gyakorlatok ellentétes hatást is kiválthatnak, ronthatják az állapotot. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos mindennemű kezelés megkezdése előtt egy alapos speciális nőgyógyászati vizsgálat, mely alapvetően a gátizomzat állapotának felmérésére törekszik. Csak a speciális nőgyógyászati vizsgálat során derülhet ki, hogy a páciens gátizomzata milyen mértékben, hol és mennyire sérült és képes-e azt tudatosan működtetni.

A nőgyógyásznak specialistává kell válnia

Nőgyógyászat felkeresése elengedhetetlen tehát a továbblépés, a gyógyítás, a javulás céljából. Ki kell emelnünk, hogy a gátizomzat állapotának felmérése nem szabad, hogy egy általános nőgyógyászati vizsgálattal legyen egyenértékű. A nőgyógyásznak specialistává kell válnia a süllyedés okának megállapítása terén. A szükséges tudásanyag elsajátítása, többek között, folyamatos konzultációt, esetek tanulmányozását jelenti. E speciális szaktudással rendelkeznek a LadyPower rendelők nőgyógyászai, akik lassan 10 éve állnak a páciensek rendelkezésére Győrben, Budapesten és Miskolcon.

Mit jelent a LadyPower komplex konzervatív terápia?
Hüvelyplasztikai műtétek, lézeres hüvelyszűkítő kezelések után gyakran felmerülő kérdések

Gyakori kérdések között tarthatjuk számon a nőgyógyászati rendelőkben elhangzó páciensi érdeklődést:
„Túl vagyok már a hüvelyplasztikámon, éppen most zajlik a hüvelyem lézeres kezelése, mégsem érzem, hogy szűkebb lenne. Mi lehet ennek az oka?”

Íme a válasz: A hólyagsérvvégbélsérv, méhsüllyedéshüvelysüllyedés, hüvelyplasztikai műtétek és a hüvely úgynevezett hüvelyszűkítő lézeres kezelése nem a gátizomra hatnak, az nem lesz a beavatkozásoktól erősebb, nem tartja jobban a kismedence szerveit. Ez a tapasztalat ösztönözte Prof. Dr. Németh Zoltánt, a Bécsi Barmherzige Brüder Kórház nőgyógyászatának osztályvezető főorvosát arra, hogy 2009 – ben kidolgozzon egy új módszert, amely a LadyPower Komplex Konzervatív – azaz műtét nélküli- Terápia nevet kapta.

Prof. Dr. Németh Zoltán a Magyarországon működő LadyPower rendelők szakmai vezetője.
A komplex terápia a különféle hüvelysúlyok, a többféle méretű szilikon kockapesszáriumok és az elektrostimuláció egymást kiegészítő használatára épül. A gátizomzat állapotának felmérése elengedhetetlenül fontos annak sikeres kezelése érdekében. A LadyPower szakorvosok a vizsgálat során megállapítják, hogy hol és milyen mértékben sérült a gátizomzat, mennyire képes azt a páciens akaratlagosan működtetni, szükséges – e a kocka pesszárium alkalmazása, és, ha igen, melyik méret a megfelelő. A vizsgálat során eldöntésre kerül, az adott gátizomzat erősítése melyik módszerrel a legcélszerűbb. Ha elektrostimulációs kezelésre kerül a sor, fontos tudni, hogy csak a megfelelő programok használata tudja a javulást biztosítani, a nem megfelelő paraméterekkel használt programok hátráltathatják javulást, súlyosabb esetben ronthatják a gátizomzat működését. Könnyű belátni, hogy nem minden hölgy gátizomzata sérül ugyanolyan mértékben, ugyan azon a helyen, ugyanolyan jelleggel, így nem is lehet minden páciensnek ugyanazon programokat ajánlani.

A LadyPower Komplex Konzervatív Terápia – a hüvelyplasztikával és a lézeres hüvelyfiatalítással ellentétben, melyek csak a hüvelyhámra és az alatta lévő kötőszövetre hatnak – a gátizomzatot erősíti. A terápia azt a tartórendszert teszi tömegesebbé, erősebbé, amely a legfontosabb a funkció szempontjából – kismedencei szervek helyben tartása, megfelelő szexuális érzékelés, problémamentesség a vizelet- és székletürítés terén.
Nagyon jól szemlélteti a gátizomzat funkcióját Norton 1993-ba felállított elmélete, a “Hajó a száraz-dokkban” teória. A hasonlat szerint a gátizomzat a víznek felel meg, méh és a hüvelyfalak pedig a hajóval egyenértékűek. A gátizomzat tartja a méhet és a hüvelyt, a szalagok csak stabilizálnak. A hajót a kötelek csak a part közelében tartják, de magát a hajót a víz emeli meg.

A méhszalagok csak stabilizálnak, a gátizomzat tart
A méhszalagok csak stabilizálnak, a gátizomzat tart

 

A gyenge gátizomzat nem képes tartani
A gyenge gátizomzat nem képes tartani

gátizomzat edzése, karbantartása tehát elengedhetetlen feltétele a különböző süllyedéses panaszok kezelésének, megelőzésének.

Gyakori kérdések

Ha menstruáció előtt pár nappal látom a méhszájamat a hüvelybemenetben megjelenni, az már súlyos méhsüllyedésnek számít?

A méhsüllyedés második fokozata esetén a méhnyak a hüvelybemenet fölötti 1 cm és a hüvelybemenet alatti 1 cm közötti szakaszon található. Természetesen ez nem a legsúlyosabb elváltozás, ugyanakkor, miután a meggyengült gátizomzat nagyon rövid idő alatt nagy mértékben képes tartó funkciójából veszíteni, nem célszerű tétlenül szemlélni a méhszáj egyre lejjebb kerülését a hüvelyben, kicsúszását a hüvelyből.

Ha méhsüllyedésem van, vajon elég számomra a LadyPower elektro stimulátort használni, vagy egyéb eszközre is szükségem lehet?

Méhsüllyedés esetén a kocka pesszárium viselése a kezelés szempontjából elengedhetetlen, hiszen ez helyettesíti a meggyengült gátizomzat tartó funkcióját. Így alkalmazása mindenképpen fontos mindaddig, amíg a gátizomzat meg nem erősíthető annyira, hogy ezt a funkciót újra el tudja látni.

Méhsüllyedésem van, kipróbáltam a kocka pesszáriumot, éreztem, hogy jól tart és múlik a deréktáji fájdalmam, és nem érzek már húzó érzést a gátamon, viszont félek, hogy nem okoz e gyulladást, esetleg vérzést a kocka.

A kocka pesszárium steril állapotban kerül felhelyezésre, hipoallergén, szövetbarát anyagból készült, nem irritálja az egészséges hüvelyhámot. Kis mértékű irritáció akkor jelentkezhet, ha felborul a hüvely ph ja, lúgos irányba mozdul el, lecsökken annak normál lactobacillus állománya. Minden hölgynek fontos odafigyelnie a megfelelő hüvelyflóra fenntartására (lásd pl. lactobacillus tartalmú hüvelykúpok). Ha már nincs menstruáció, a hüvelyhám sérülékenyebbé válhat, a hüvelyi szárazság esetleg okozhat átmeneti barnás-pirosas váladékozást. Kis mennyiségű lokális ösztrogént tartalmazó krém alkalmazásával ez a panasz hamar megszűnik, a hüvelyhám megerősödik és ellenállóvá válik.

Bérelhetek e elektro stimulátort vizsgálat nélkül a LadyPower rendelőkben? Esetleg érdemesebb az internetről vásárolnom?

Az elektro stimulátor mozgékonyabbá, működőbbé teszi a gátizomzatot. Sok esetben ez az egyetlen módszer, amely segítségével a gátizomzatot a hölgyek számára tudatosítani lehet. Az, hogy a nők tudják, hogy hol van a gátizomzatuk és ezt hogyan tudják aktiválni, alapvető jelentőségű a kezelés hatásossága szempontjából. Mivel minden probléma egyedi, szakorvosi állapotfelmérés nélkül nem tanácsos elektrostimulátort vásárolni, használni, hiszen a különböző izomrostok ingerlésére különböző beállítások szükségesek, így a megfelelő impulzusok és frekvenciák meghatározása mindig a szakember feladata. A nem megfelelő paraméterek használata akár ártalmas is lehet! A LadyPower rendelőkben természetesen az állapotfelmérés alapján meghatározott programokkal, betanítás után, az elektrostimulátor bérbe vehető.

A méhsüllyedésnek lehetnek lelki okai?

Az bizonyos, hogy a méhsüllyedésnek objektív okai vannak, melyek közé sorolható többek között a genetikai örökség, a hüvelyi szülés, a menopauza, a hosszabb ideig fennálló székrekedés, a jelentős súlyfelesleg. Azonban előfordulhat, hogy egyes objektív okok kialakulását akár szubjektív, lelki tényezők is előidézhetik - a túlsúly kialakulását például részint okozhatja a stresszes állapotok levezetésére szolgáló rendszeres "túlevés".

Több fórum is írta, hogy a hátrahajló méh több szempontból is előnytelen. A hátrahajló méh és a süllyedés között van-e összefüggés?

Fontos tudni, hogy a hátrahajló méh nem kóros jelenség, hanem a méh elhelyezkedésének egy lehetséges verziója. A hölgyek több, mint 20 százalékának van hátrahajló méhe. Vagyis direkt kapcsolat a süllyedés és a hátrahajló méh között normál esetben nem feltételezhető.

Megosztás

4 vélemény: “Méhsüllyedés, méhelőesés kezelése műtét nélkül”

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 1. Üdv, A kockától nem javulsz, csak a komplex kezeléstől, de azzal csak a ladypower rendelő foglalkozik. Tarts Ki!

 2. Benács+Gézáné

  Hüvelysüllyedésem van több mint 1 éve használom az 1-es kockát amit Pécsett Farkas Bálint nőgyógyász irt fel szülészeti klinika.Kérdésem ,hogy a kockával teljesen rendbe jövök-e?, vagy olvastam a honlapján a komplesz kezelésről ez feltétlen szükséges-e? ,mert a doktor úr erről nem tett emlitést.Választ előre is köszönöm

  1. Bencze Lászlóné

   Napi szinten fáj a derekam és az alhas , szeretném kérdezni ennek lehet méhelőesés az oka? Mi a teendő , milyen kezelés ajánlott ? Hova forduljak a problémámmal ?

   1. Üdv! Igen, ettől lehet, pont erre való a ladypower rendelő terápiája. én itt kértem időpontot: 20 5747284, du n 5 től este 8 is veszik fel.

Scroll to Top