A hátrahajló méh tünetei, gyakori kérdések

Mit jelent a hátrahajló méh?

Mai napig tartja magát az a tévhit, mely szerint a hátrahajló méh (Retroverted uterus) több szempontból is hátrányt jelent a hölgyek számára, például teherbeesés, terhesség, a baba kihordása, szülés.

Fontos tisztáznunk, hogy a hátrahajló méh elnevezés pusztán a méh (uterus) helyzetét, anatómiai elhelyezkedését leíró kifejezés és semmiképpen sem betegségre utaló megfogalmazás, vagyis alapvetően tünetei nincsenek, magát a pozíciót fájdalom nem igazán jellemezheti. Egészen egyszerűen annyit jelent, hogy a méhtest nem előre, a hólyag irányában és nem egyenesen, hanem hátrafelé, a végbél irányában helyezkedik el, mely egy egyszerű ultrahang vizsgálattal kimutatható.

A méh elhelyezkedése

A hátrahajló méh tünetei

Alapvetően, miután a hátrahajló méh pusztán a méhtest elhelyezkedésének egy egészséges variánsa, klasszikus tünetekről nem beszélhetünk. A hölgyek kis hányada mégis a következőről számol be:

 • Fokozott fájdalom menstruáció esetén
 • Szex során jelentkező fájdalom bizonyos pozíciók esetén
 • A hölgyek valamilyen akadályt érzékelnek a hüvelyben, ami nehezíti a tampon feltételét

Gyakran előforduló tévhitek

A 21. század a közösségi oldalak, fórumok, blogok világa. A hölgyek az internetet használva próbálják egymást segíteni, információkat megosztani. Lévén, hogy főként nem szakemberek szólnak hozzá a különféle témákhoz, a laikus gyakran kaphat hiányos, sőt esetleg kifejezetten félrevezető információt is. Nézzünk tehát néhány gyakori tévhitet:

 1. Tévhit: A hátrahajló méh egészséges hölgy esetén is nagyon megnehezíti a teherbeesést és gyakran vetélést okoz.
  Régebben valóban voltak olyan elképzelések, mely szerint hátrahajló méh esetén a spermiumoknak hosszabb utat kell megtenniük, így nehezített a teherbe esés, ám mára ez a nézet elavulttá vált. Egészséges kismama esetén a pusztán alkati adottságként jelentkező hátrahajló méh nem növeli meg a vetélés veszélyét sem.
 2. Tévhit: A császármetszés műtét segít elkerülni, hogy hátrahajló méh esetén méhsüllyedés alakuljon ki.
  A méhet a kismedencében a gátizomzat támasztja alá alulról, a szalagok és egyéb izmok pedig oldalról rögzítik azt. Ha a baba nem kerül be a szülőcsatornában, akkor a gátizomzat valóban nem tud túlnyúlni, vagyis a császármetszés ilyen összefüggésben valóban megkíméli a tartópillért, a gátizomzatot, így a méhsüllyedés kialakulásának kevés az esélye. Ugyanakkor, mivel a hátrahajló méh nem deformitás, csupán egy a normál pozíciók közül, a császármetszés, a hátrahajló méh és a méhsüllyedés között nem értelmezhető kifejezett összefüggés.
 3. Tévhit. A hátrahajló méh és a méhsüllyedés között szoros a kapcsolat.
  A hölgyek gyakran számolnak be arról, hogy a nőgyógyászati vizsgálat alkalmával az orvos közli velük, hogy hátrahajló méhük van és ez számos problémát, akár méhsüllyedést is okozhat, leginkább a menopauza bekövetkeztével. Fontos kiemelni, hogy a süllyedéses problémákat elsősorban nem a méhtest helyzete okozza – vagyis nem az, hogy utóbbi előre vagy hátrafelé hajlik, vagy esetleg egyenesebb pozícióban van – hanem a fő ok a gátizmok meggyengülése, főként a hüvelyi szülés, vagy valóban a menopauzális hormonváltozások bekövetkeztekor. A hátrahajló méh és a méhsüllyedés között tehát nincs szoros kapcsolat. A méhsüllyedés megelőzésére megoldás lehet a gátizomzat időben elkezdődő megfelelő edzése. A kialakult probléma is kezelhető természetesen. Ha már diagnosztizált a méhsüllyedés, hólyagsérv és végbélsérv, a gátizomzat erejének növelése lenne a cél a probléma megoldásaként. Csak az edzett izomzat tud tartást biztosítani, megemelni a megsüllyedt kismedencei szerveket. A LadyPower Komplex Konzervatív Terápia, mely a már jelentősebb süllyedéseses állapotok esetén is hozhat enyhülést, három eszközkombináció segítségével – kocka pesszárium, gátizom erősítő tréner és hüvelysúly készlet – immáron 12 éve áll a páciensek rendelkezésére Győrben, Budapesten és Miskolcon.
 4. Tévhit: Van összefüggés a hátrahajló méh és a nyitott méhszáj között. Normál esetben a szülés előtti 1-2 hétig a méhszáj szorosan zár. A kismamák rémálma az idő előtt kinyíló méhszáj, hiszen ez egyet jelent a továbbiakban a kímélettel, pihenéssel, ágynyugalommal. Miután a méh hátrahajló pozíciója csupán egy az egészséges, normál elhelyezkedések közül, kijelenthető, hogy nincs összefüggés a hátrahajló méh és a nyitott méhszáj között.
 5. Tévhit: Hátrahajló méh esetén nem hordható a LadyPower kocka pesszárium. A kocka pesszárium természetesen biztonsággal alkalmazható mind előre-, mind hátrahajló, mind pedig egyenesebb pozícióban lévő méhtest esetén is. A pesszárium viselésekor leginkább nem a méh pozíciója, hanem a páciens életkora indikálhat némi plusz odafigyelést. Idősebb hölgyeknél gyakori, hogy a hüvelyfal szárazzá, sérülékenyebbé válik, így akár egy egyszerű nőgyógyászati vizsgálat is kisebb hüvelyfali bevérzésekkel járhat. Ilyen esetekben a szilikon kocka pesszárium viselését is kényelmesebbé, probléma mentessé teheti a hüvelyhám nedvességtartalmának visszaállítása különféle krémekkel, készítményekkel.

Megosztás

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top