Hólyagsérv kezelése műtét nélkül

Cystocele kezelése

Mi a hólyagsérv?

Hólyagsérvet (más néven cystocele, cystokele, pelvic organ prolapse) akkor állapít meg a nőgyógyász szakorvos, ha a mellső hüvelyfal kitágul, a hólyag és a hüvely közötti kötőszövet meggyengül és a hólyag beboltosul a hüvelybe, illetve a hüvelybemenetből kidomborodik.

Női nemi szervek - hólyagsérv

A hólyagsérv rizikófaktorai

hólyagsérv kialakulásában a hüvelyi szülés a legfontosabb rizikófaktor, de a terhesség alatt is hatalmas teher alatt áll a gátizomzat. Megdöbbentő adat, hogy a hüvelyi úton szült menopauzában lévő hölgyek 50 százalékánál állapítható meg valamilyen fokú hüvely- vagy méhsüllyedés. A változókor is megnevezhető egyfajta szempontból a probléma kialakulásának veszélyei között, hiszen az ekkor csökkenő ösztrogénszint gyengíti az izom és kötőszöveti tartórendszer funkcióját. A rizikófaktorok között továbbá felsorolható a plusz testsúly, minden olyan tevékenység, amely növeli a kismedencei szervek lefelé, a gátizomzat irányába történő presszióját, valamint a kötőszöveti gyengeség is.

A hólyagsérv tünetei

hólyagsérv tünetei körébe tartozik a hüvelybemenet előtt jelentkező idegentest érzés, futáskor, lépcsőzésnél egyre erősödő, kismedence felől sugárzó, húzó jellegű fájdalomérzet, deréktáji fájdalom, a megnehezített vizeletürítés és a gyakori vizelési inger, vizeletinkontinencia, valamint a hólyag teltségérzés. Előrehaladottabb stádiumban jellemző lehet, hogy a hölgy csak bizonyos pozíciókban, illetve vízszintes helyzetből felkelve tud csak vizeletet üríteni. Ha a vizelet nehezen vagy elégtelenül ürül, az akár igen gyakori húgyúti fertőzésekhez is vezethet. A szexuális együttlétek során az állapot mind fizikai, mind lelki szempontból zavaró lehet.

A hólyagsérvet kísérő tünetek természetesen összefüggésbe hozhatók a mellső hüvelyfali süllyedés fokozataival. Minél előrehaladottabb az állapot, annál kellemetlenebbek a fent leírt tünetek. A kezdetben csak köhögés, tüsszentés, ugrálás alkalmával elcsöppenő vizeletet sokan sajnos elhanyagolható problémának tartják és csak akkor fordulnak szakemberhez, ha a vizeletcsepegés fokozódik, esetleg egyszerre hirtelen elfolyik a hólyag tartalma. A megfelelő specialista szakember időben történő felkeresése a probléma elhatalmasodásának elejét venné.

Hólyagsérv és lelki következmények

A mai modern civilizáció embere sokszor hallja említeni a hólyagsérv, más néven hólyagsüllyedés lelki okai elnevezést. Mivel a hólyagsérv egy komoly anatómiai elváltozás, kialakulása nem lelki tényezők függvénye, azonban a kialakult hólyagsérv akár komoly lelki problémákat is okozhat. A kezeletlen hólyagsérv csökkent szexuális aktivitáshoz, szégyenérzethez, önértékelési zavarhoz és végső soron depresszióhoz is vezethet.

Hólyagsérv kezelése műtét nélkül – LadyPower Komplex Terápia

hólyagsérv kezelését legelőször mindenképpen konzervatív, azaz műtét nélküli úton lenne javasolható elkezdeni. A legújabb nem műtéti eljárások sem járhatnak minden esetben sikerrel, a műtéti rizikófaktorokról nem is beszélve.

LadyPower Komplex Terápia olyan műtét nélküli eljárás, amely a szilikon kockapesszárium, a hüvelyi elektrostimulációs kezelés – mely nem pusztán gátizomerősítő készülék – és a hüvelysúllyal végzett gyakorlatozás, torna kombinációján alapul. A módszer kidolgozója Prof. Dr. Németh Zoltán Phd. a bécsi Barmherzige Brüder Kórház nőgyógyász főorvosa. A terápia immár 9 éve elérhető a LadyPower rendelőkben Győrben, Budapesten és Miskolcon.

 

Kapcsolódó cikkek:

Végbélsérv: A hólyagsérvhez hasonlóan ez az elváltozás nem pusztán esztétikai-pszichikai, hanem komoly fizikai panaszokat is okozhat.

Megosztás

Share on facebook
Share on email

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top