Hólyagsérv kezelése műtét nélkül

Cystocele kezelése

Mi a hólyagsérv – cystocele, mellső hüvelyfal süllyedése?

Hólyagsérvet (más néven cystocele, cystokele, pelvic organ prolapse) akkor állapít meg a nőgyógyász szakorvos, ha a mellső hüvelyfal kitágul, a hólyag és a hüvely közötti kötőszövet meggyengül és a hólyag beboltosul a hüvelybe, illetve a hüvelybemenetből kidomborodik.

Női nemi szervek - hólyagsérv

A hólyagsérv rizikófaktorai

Kialakulásában a hüvelyi szülés a legfontosabb rizikófaktor, de a terhesség alatt is hatalmas teher alatt áll a gátizomzat. Megdöbbentő adat, hogy a hüvelyi úton szült menopauzában lévő hölgyek 50 százalékánál állapítható meg valamilyen fokú hüvely- vagy méhsüllyedés. A változókor is megnevezhető egyfajta szempontból a probléma kialakulásának veszélyei között, hiszen az ekkor csökkenő ösztrogénszint gyengíti az izom és kötőszöveti tartórendszer funkcióját. A rizikófaktorok között továbbá felsorolható a plusz testsúly, minden olyan tevékenység, amely növeli a kismedencei szervek lefelé, a gátizomzat irányába történő presszióját, valamint a kötőszöveti gyengeség is.

A hólyagsérv tünetei

Tünetei körébe tartozik a hüvelybemenet előtt jelentkező idegentest érzés, futáskor, lépcsőzésnél egyre erősödő, kismedence felől sugárzó, húzó jellegű fájdalomérzet, deréktáji fájdalom, a megnehezített vizeletürítés és a gyakori vizelési inger, vizeletinkontinencia, valamint a hólyag teltségérzés. Előrehaladottabb stádiumban jellemző lehet, hogy a hölgy csak bizonyos pozíciókban, illetve vízszintes helyzetből felkelve tud csak vizeletet üríteni. Ha a vizelet nehezen vagy elégtelenül ürül, az akár igen gyakori húgyúti fertőzésekhez is vezethet. A szexuális együttlétek során az állapot mind fizikai, mind lelki szempontból zavaró lehet.

A cystocelét kísérő tünetek természetesen összefüggésbe hozhatók a mellső hüvelyfali süllyedés fokozataival. Minél előrehaladottabb az állapot, annál kellemetlenebbek a fent leírt tünetek. A kezdetben csak köhögés, tüsszentés, ugrálás alkalmával elcsöppenő vizeletet sokan sajnos elhanyagolható problémának tartják és csak akkor fordulnak szakemberhez, ha a vizeletcsepegés fokozódik, esetleg egyszerre hirtelen elfolyik a hólyag tartalma. A megfelelő specialista szakember időben történő felkeresése a probléma elhatalmasodásának elejét venné.

Hólyagsérv és lelki következmények

A mai modern civilizáció embere sokszor hallja említeni a hólyagsérv, más néven hólyagsüllyedés lelki okai elnevezést. Mivel a deformitás egy komoly anatómiai elváltozás, kialakulása nem lelki tényezők függvénye, azonban a kialakult hólyagsérv akár komoly lelki problémákat is okozhat. A kezeletlen esetek csökkent szexuális aktivitáshoz, szégyenérzethez, önértékelési zavarhoz és végső soron depresszióhoz is vezethet.

Hólyagsérv gyógyítása műtét nélkül – LadyPower Komplex Konzervatív Terápia

A „normál” anatómia helyreállítása, a probléma kezelése legelőször mindenképpen konzervatív, azaz műtét nélküli úton javasolható. A legújabb nem műtéti eljárások sem járhatnak ugyanis minden esetben sikerrel, a lábadozás, a gyógyulás hosszadalmas, a műtéti rizikófaktorokról nem is beszélve.

A műtét utáni tapasztalatok szerint sajnos elmondható, hogy mind a lézeres, mind pedig a hagyományos szikés beavatkozások után rövidebb-hosszabb idővel a sérv kiújul, mivel a húgyhólyag nem kap biztos, szilárd alátámasztást a beavatkozások következményeként, melyek csupán a kötőszövetre hatnak és nem a tartó funkciót betöltő, hosszú távú javulást garantáló gátizomzatra.

Méheltávolítás után gyakran végeznek hüvelyplasztikát, amely szintén csak akkor adhat tartós eredményt, ha a műtétet követő rövid időn belül kiegészül a gátizomzat erősítésével.

Számos fórum is rendszeresen kitér arra, hogy főként az életkor előrehaladtával sokasodó egészségügyi problémák közül legfőképpen az asztma és a krónikus köhögés is a gátizomzat erejének meggyengüléséhez, tartó funkciójának csökkenéshez vezet. A problémamegoldás alapja ezekben az esetekben is a gátizomzat megerősítése lehet.

A gátizomtorna, vagy „intim torna” a gátizomzat erősödését okozhatja, a gyakorlatokat viszont nem megfelelő intenzitással, helytelen irányba mozgó gátizomzattal lehetetlen végrehajtani, sőt a nem megfelelő izomzat bemozdulása még nagyobb sérv, süllyedés kialakulásához vezethet.

A gátizomzat nőgyógyász általi állapotfelmérése rendkívül fontos, hiszen a hölgyek gyakran helytelenül diagnosztizálják önmagukat, abban a tévhitben élnek, hogy jól mozog a gátizomzatuk. A LadyPower rendelőkben történő diagnosztizálás során viszont kiderülhet, hogy a gátizomzat elégtelen módon működik, és mindez rávilágíthat arra, hogy az addig végzett intim torna, illetve gátizomtorna miért volt sikertelen, vagy kevésbé hatékony.

A fentiekből kiindulva először mindenképpen egy állapotfelmérés szükséges a LadyPower rendelők egyikében, majd a diagnózis szerint lehetne felépíteni az egyénre szabott kezelési tervet, amely lehet akár a gátizomtornával kiegészített kocka pesszárium, elektrostimulátor, illetve súlyzó használatát igénylő módszer is. A LadyPower Komplex Terápia egy műtét nélküli eljárás, amely a szilikon kockapesszárium, a hüvelyi elektrostimulációs kezelés – a programok meghatározása a diagnózis függvénye, mely egyéni, ugyanaz a program nem használható mindenki számára minden esetben!!! – és a hüvelysúllyal végzett gyakorlatozás, torna kombinációján alapul. A módszer kidolgozója Prof. dr. Németh Zoltán PhD a bécsi Barmherzige Brüder Kórház nőgyógyász főorvosa. A terápia immár 14 éve elérhető a LadyPower rendelőkben Győrben, Budapesten és Miskolcon.

A rendelőinkben elérhető eszközöknek nincs egészségügyi kockázatuk, betanításuk a helyszínen történik, illetve a páciensek kérdéseikkel a továbbiakban is nyugodtan fordulhatnak tapasztalt asszisztenseinkhez, nőgyógyászainkhoz. A LadyPower Komplex Terápia tartós javuláshoz vezethet, hiszen az alapproblémát kezeli, a gátizomzatot erősíti, mely alulról támasztja alá a kismedencei szerveket.

Gyakori kérdések

Ha csökkentem a testsúlyomat, az kedvező a hólyagsérvre?

A testsúly csökkentése elsősorban az inkontinenciával összefüggő panaszokra kedvező hatású, de a fogyás egyidejűleg a hüvelyre gyakorolt nyomást is csökkenti, amely a gátizomzat általános tehermentesítéséhez vezet, így a süllyedéses problémákra is jótékony hatással van.

Ha hólyagsérvem van, élhetek e szexuális életet?

A hólyagsérv mint probléma nem zárja ki a szexualitást, annak ellenére, hogy sok hölgy ennek ellenkezőjét gondolja. Igaz, a deformitás maga is okozhat problémákat, de elsősorban az elváltozás okozta lelki teher hoz negatívumokat a párok életében.

Sosem hallottam, hogy bárkinek is a környezetemben hólyagsérve lenne. Egyedül vagyok ezzel a problémával?

Nincs egyedül, hiszen a hüvelyi úton szült változó korban lévő hölgyek 50 százalékánál állapítható meg valamilyen fokú hüvely- vagy méhsüllyedés. A téma még modern korunkban is tabu, a legtöbb hölgy szégyelli szóba hozni.

Ha hólyagsérvem van és köhögéskor, tüsszögéskor elcseppen a vizeletem, vajon a kocka pesszárium megoldja a vizeletcsepegéses panaszomat?

A hólyagsérv inkább leplezi az inkontinenciát a húgycső megtöretése miatt. A kockapesszárium elsősorban a méh- és hüvelysüllyedés kezelését szolgálja. Süllyedés és inkontinencia egyidejű fennállasa estén előfordulhat, hogy egy más fajta pesszáriumot (pl. Csészealj-urethrapesszáriumot) kell alkalmazni. A javuláshoz azonban a gátizomzat tartó erejének visszaadása elengedhetetlenül szükséges. A LadyPower elektrostimulátor megfelelő programjainak használata mindenképpen előnyös lehet vizeletcsöpögés esetén. A programok meghatározása a LadyPower rendelőkben történő állapotfelmérés után történik.

 

Kapcsolódó cikkek:

Végbélsérv: A hólyagsérvhez hasonlóan ez az elváltozás nem pusztán esztétikai-pszichikai, hanem komoly fizikai panaszokat is okozhat.

Megosztás

4 vélemény: “Hólyagsérv kezelése műtét nélkül”

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 1. Magyar Ilona

  Tojás nagyságú hólyagsérvem van ..már 2x műtöttek és gyorsan kiújult
  Megoldást ketesek

  1. Szia Ilona!
   A ladypower egy jó megoldás lehet Neked is. A kocka nap közben megtartja a sérvet, mintha minden oké lenne, tudsz vele bármit dolgozni. Van erősítő gép is.

 2. Üdv Timi! Itt mi betegek tudunk csak beszélni egymással. Az orvosok ide nem írnak. Szerintem hívd fel a rendelőt és adnak időpontot. Mi itt mind a ladypowerben voltunk és oké volt minden. segítségünkre vannak az eszközök.

 3. Molnárné Motuz Tímea

  Jó napot kivánok! Két hónapja állapította meg az orvos, hogy holyagsérvem van. Szeretnék kérni tanácsot mi a teendőm ezek után. Kicsit érdekes érzés ott mikor sokat dolgozok leginkább utánna érzem de persze csak olyan érdekes nem fáj, viszont néha a hasam az igen. Köszönöm előre is. Szépnapot.

Scroll to Top