Pesszárium terápia

Kocka és tandem-kockapesszáriumok

Kocka és tandem-kockapesszárium - használati útmutató

Kockapesszárium

Alkalmazási terület: A kockapesszárium szövetbarát, hajlékony szilikonból készül. Segítségével különböző mértékű méh-, és hüvelysüllyedések kezelhetők. Amennyiben a süllyedés következtében a hüvelyfal részlegesen a hüvelybemenet előtt látható, előreesésről beszélünk. Annak megfelelően, hogy milyen szervek követik a hüvelyfal süllyedését, beszélünk hólyag-, méh-, és végbélsüllyedésről, illetve előreesésről. A hüvelybe helyezett kockapesszárium lehetővé teszi a szerveknek visszahelyezését ezek eredeti állapotába. A kockapesszárium az általa kiváltott vakuum hatás miatt jobban tartja a szöveteket mint más pesszáriumok. A kockapesszáriumok hüvelyszűkületek és hegesedések kezelésére is kíválóan alkalmasak.

A kezelés indikációi: a hüvely-, méhsüllyedés által okozott panaszok, a hegesedés illetve süllyedés okozta közösülési panaszok, valamint a tervezett műtétek előtti szövetelőkészítés. A szövetbarát anyag rugalmassága lehetővé teszi, hogy a kockapesszáriumot a felhasználó saját maga felhelyezze illetve eltávolítsa.

A tandem pesszárium két, egymáshoz kapcsolt rugalmas szilikon kockából áll. A 3-4. Fokozatú méh vagy hüvelyi boltozat prolapszusában szenvedő betegek kezelhetők a tandem pesszáriummal, még akkor is, ha a gyűrű vagy egy kocka  pesszárium nem tartja a prolapszust. Ezenkívül a tandem pesszárium hasznos lehet stressz inkontinencia esetén, amikor az alsó kocka felveszi a húgycső támogató funkcióját, és a felső kocka biztosítja a pesszárium stabil tapadását.

Nagyság: A kocka oldalhosszúsága meghatározza ennek nagyságát. Hat különböző méret van forgalomban, a legkisebb oldalhosszúsága 25 mm („0”), a legnagyobbé 45 mm („5”). A megfelelő méret kiválasztása a kezelőorvos feladata, amely alapvető feltétele a kockapesszárium hatásos és panaszmentes alkalmazásának. A kocka méretének akkorának kell lennie, hogy ez köhögés, hasűri préselés és mozgás közben is jól tartson, ugyanakkor egy túl nagy pesszárium nyomhatja a hólyagot vagy a végbelet, és eltávolítása is nehézkessé válhat. A kezelést azzal a mérettel kell kezdeni, amely köhögés, hasűri préselés esetén még éppen a helyén marad. Előfordulhat, hogy a méreten egy-két nap, illetve hét után változtatni kell. Süllyedéses problémák kezelésénél inkább egy kisebb -, hegesedési problémák kezelésénél inkább egy nagyobb méretű pesszárium alkalmazása válhat szükségessé.

Használat: A kockapesszáriumot általában az orvostól vagy a szakápolótol kapott kezdeti útmutatások alapján a felhasználó maga cseréli. A kockapesszáriumot naponta reggel fel kell helyezni este el kell eltávolítani. Ezáltal a hüvelyfal éjjel regenerálódni tud. Néhány esetben érdemes lehet műtéti előkészítés szempontjából a pesszáriumot éjszaka is használni. Ez csak a kezelőorvos utasítására fordulhat elő. Nagy prolapszus és gondozásra szoruló beteg esetén éjszakára egy kisebb pesszáriumot lehet felhelyezeni, illetve a peszáriumot egyszer egy héten a gondozó eltávolíthatja és másnap bőséges ösztrogén krémmel újra visszahelyezheti. A beteg korától függetlenül felhelyezéskor előnyös a kockapesszárium 2-3 élét ösztogéntartalmú krémmel bekenni.

Ez nemcsak a pesszárium könnyebb felhelyezését szolgálja, hanem a szövetek jobb vérellátását és a normális hüveyflóra felépítését is. Mivel a jó sikamlósság eléréséhez relatív nagy mennyiségü krémre van szükség (nagy felület), egy alacsony hormontartamú készítmény (0,1 mg östriol/1gr, ritkán 0,5 mg östriol/1 gr) alkalmazását javasoljuk.

A kockapesszárium felhelyezése hasonló egy tamponéhoz. Helyezze az egyik lábat egy székre illetve az ágyszélére , ha ez nehezére esik, elégséges lehet, ha a combokat – esetleg a falnak támaszkodva – széttárva illetve fekve helyezi fel. A kockapesszáriumot amilyen mélyen csak lehet, fel kell tolni a hüvelybe. Csak ebben az esetben helyezkedik helyesen és nem nyom.

Az eltávolításnál az eltávolító hurok segítségével, annak különböző irányba történő lefelé húzásával és – esetleg – enyhe haspréssel, a kockapesszáriumot mozdítsa lefelé, amíg a gátizomzat ellenállása érezhetővé válik. Ekkor a mutató-, és/vagy a középső ujj segítségével az elérhető pesszárium és a hüvelyfal közötti vákuumot tovább lehet oldani és a pesszárium az eltávolító hurokra fenntartott egyenletes, enyhe húzással eltávolítható.

Mellékhatások/Komplikációk: Ritkán előfordulhat, hogy az eltávolító hurok elszakad. Ebben az esetben a kockapesszáriumot az orvosnak kell hamarosan eltávolítania. Azoknál a hölgyeknél, akiknél rejtett formában egy vizelettartási zavar áll fenn, a kockapesszárium alkalmazása esetén ez a probléma a felszínre kerülhet. Ezekben az esetekben a kezelőorvossal kell megbeszélni, hogy esetleg egy másik pesszárium terápia/forma (pl. urethrapesszárium) vagy más gyógymód ajálnható. Az ösztrogén tartalmú krémekre vonatkozó ellenjavallatokat figyelembe kell venni (pl. terhesség, szoptatás, ösztrogénfüggő daganatok). Ápolásra szoruló illetve nagyon félénk betegek esetében javasolható, hogy egy ápoló/nő vagy egy családtag a pesszáriumkezelésbe segédkezzen.

Egy terméket csak egy beteg használhat, a pesszáriumot szobahőmérsékleten kell tárolni. A kockapesszáriumot lagyos folyóvíz alatt tisztíthatjuk fertőtlenítőszer alkalmazása nélkül.

A kocka pesszárium felhelyezése, betanítása, illetve a LadyPower Komlex Terápia elérhető a LadyPower rendelőinkben.
Az orvosa által az Önnek megfelelő méretet a webshopunkban találja meg:

Kiemelt termékek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

[products limit="8" columns="4" visibility="featured" ]

Segítségre van szüksége a megfelelő termék kiválasztásához?

A terápiás pesszáriumok fajta és méret meghatározása kizárólag szakorvos által lehetséges. Ne fogadjon el olyan méretajánlatot, hogy a közepes méret lesz jó Önnek. Ilyen nincs! Az orvosnak minden segítséget megadunk annak érdekében, hogy kizárólag az Ön anatómiájához legmegfelelőbb pesszárium fajtát és méretet tudja ajánlani.

Elérhetőségeinken várjuk a segítségkérő telefont vagy e-mailt. Szívesen segítünk!

Scroll to Top