Pesszárium terápia

Csészealj pesszáriumok

Perforált csészealj pesszárium - használati útmutató

Alkalmazási terület: A csészealj- és lyukacsos csészealj pesszáriumok a hagyományos pesszáriumokkal ellentétben hajlékony szövetbarát szilikonból készülnek. Ezáltal nagyon flexibilisek és alkalmazásuk során könnyen összenyomhatók, így felhelyezésük és eltávolításuk fájdalommentes. A csésze- és lyukacsos csészepesszáriumokkal elsősorban méh-, és hüvelysüllyedéses állapotok kezelhetők. Nagyobb hólyagsérvek esetén nemcsak a szélső, hanem a középső defekt korrigálására is képes. A medencefenékre történő széles felfekvése erősíti a tartó hatást. A pesszárium használatának feltétele egy – ha csökkent mértékben is – terhelhető kismedencei izomzat.

Nagyság: Különböző nagyságú pesszáriumok közül lehet a megfelelőt kiválasztani, ezek mérete 55-95 mm között változik. Azt a legkisebb pesszáriumot kell felhelyezni, amely még éppen tart. Akkor is ha hosszabb távon egy műtéti megoldás van tervbe véve, hasznos lehet a pesszárium alkalmazása, mint „műtéti előkészítés” ösztrogén krémmel alkalmazva.  

Használat: első alkalommal az orvosnak kell a megfelelő nagyságú pesszáriumot kiválasztani és  a nőgyógyászati vizsgálószéken felhelyezni. A felhelyezés után a beteget feláll, köhög, használja a hasprést.   Ezután, a teszt után a pesszárium elhelyezkedését az orvosnak újra kontrollálnia kell. A pesszáriumot a betegek általában saját maguk tudják kezelni, reggel felhelyezik a hüvelybe és este eltávolítják.  Ösztrogén tartalmú krém használata megkönnyíti ezt. Mivel a jó sikamlósság eléréséhez relatív nagy mennyiségű krémre van szükség (nagy felület), egy alacsony hormontartamú készítmény (0,1 mg östriol/1gr, ritkán 0,5 mg östriol/1 gr) alkalmazását javasoljuk. Az ösztrogén javítja a szövetek vérellátását és elősegíti a normális hüvelyflóra kialakulását.

A csészealj pesszárium felhelyezésénél az egyik lábat egy alacsony székre, illetve az ágyszélére kell helyezni. Ha ez nehézségekbe ütközik, elégséges lehet, a combokat – esetleg a falnak támaszkodva – széttárni illetve a pesszáriumot fekve felhelyezni. A betegnek figyelnie kell arra, hogy az összenyomott pesszárium először a hátsó hüvelyboltozatba kerüljön, majd a segédeszközt felfelé nyomva, ez a szeméremcsont mögött helyezkedjen el. Eltávolításnál a mutatóujjat a középen lévő kör alakú nyílásba kell helyezni. Előfordulhat, hogy a beteg maga nehezen tudja pesszáriumot eltávolítani. Ezek a lágy segédeszközök alapjában véve néhány hétig a hüvelyben is maradhatnak.

Mellékhatások/Komplikációk: A csészealj pesszáriumok használatának célja, akár kombinációban a gátizom tornával és a lokális ösztrogén kezeléssel, a méh-, és hüvelysüllyedéses állapotok javítása. A pesszárium napi felhelyezése és kivétele a beteg által, illetve a kb. 3 hetente történő cseréje az orvos/ápoló által, megakadályozza a komplikációk, mint infekciók, vérzések és fekélyek kialakulását. Előfordulhat, hogy a kezelés ellenére a süllyedéses panaszok nem szűnnek meg teljesen, illetve a pesszárium elmozdul. Ebben az esetben átmenetileg egy kockapesszárium alkalmazása válhat szükségessé. Az ösztrogén tartalmú krémekre vonatkozó ellenjavallatokat figyelembe kell venni (pl. terhesség, szoptatás, ösztrogénfüggő daganatok). Ápolásra szoruló illetve nagyon félénk betegek esetében javasolható, hogy egy ápoló/nő vagy egy családtag a pesszáriumkezelésbe segédkezzen.

Egy terméket csak egy beteg használhat, a pesszáriumot szobahőmérsékleten kell tárolni. A pesszáriumot langyos folyóvíz alatt tisztíthatjuk fertőtlenítőszer alkalmazása nélkül.

 

Az orvosa által az Önnek megfelelő méretet a webshopunkban találja meg:

Segítségre van szüksége a megfelelő termék kiválasztásához?

A terápiás pesszáriumok fajta és méret meghatározása kizárólag szakorvos által lehetséges. Ne fogadjon el olyan méretajánlatot, hogy a közepes méret lesz jó Önnek. Ilyen nincs! Az orvosnak minden segítséget megadunk annak érdekében, hogy kizárólag az Ön anatómiájához legmegfelelőbb pesszárium fajtát és méretet tudja ajánlani.

Elérhetőségeinken várjuk a segítségkérő telefont vagy e-mailt. Szívesen segítünk!

Scroll to Top