Pesszárium terápia

Gyűrű és vastag gyűrűpesszáriumok

Gyűrű és vastaggyűrű pesszárium - használati útmutató

Alkalmazási terület: A gyűrűpesszárium szövetbarát, hajlékony szilikonból készül, a nagyobb átmérőjűekbe egy acélrugó van beépítve. Ezáltal nagyon elasztikus, így a betegnek sem okoz komolyabb problémát a pesszáriumok felhelyezése és eltávolítása. A gyűrű relatív keskeny. A gyűrűpesszárium leginkább enyhébb méh-, és hüvelysüllyedéses állapotokban  valamint az inkontinencia enyhébb formáiban alkalmazható. A pesszárium használatának feltétele egy – ha csökkent mértékben is – terhelhető kismedencei izomzat. A süllyedés megszüntetése és a húgycső alátámasztása megelőzheti egy stressz inkontinencia kialakulását.

Abban az estben mikor a hüvelyhám renyhesége miatt a megfelelő méretű pesszárium lecsúszik, használjuk a nagyobb felfekvő felületet biztosító vastaggyűrű pesszáriumot.

Nagyság: A pesszáriumok nagyságát a kör átmérője határozza meg, amely 50 -100 mm között változik. Azt a legkisebb pesszáriumot kell felhelyezni, amely még éppen tart.

Használat: első alkalommal az orvosnak kell a megfelelő nagyságú pesszáriumot kiválasztani és  a nőgyógyászati vizsgálószéken felhelyezni. A felhelyezés után a beteget feláll, köhög, használja a has prést.   Ezután a teszt után a pesszárium elhelyezkedését az orvosnak újra kontrollálnia kell. A pesszáriumot a betegek általában saját maguk tudják kezelni, reggel felhelyezik a hüvelybe és este eltávolítják.  Ösztrogén tartalmú krém használata megkönnyíti ezt. Mivel a sikamlósság eléréséhez csak kevés krémre van szükség (kis felület), javasoljuk egy nagyobb dózisú ösztrogén tartalmú krém (1 mg/1 gr) használatát. Az ösztrogén javítja a szövetek vérellátását és elősegíti a normális hüvelyflóra kialakulását.

A gyűrűpesszárium felhelyezésénél az egyik lábat egy székre illetve az ágyszélére kell helyezni. Ha ez nehézségekbe ütközik, elégséges lehet, a combokat – esetleg a falnak támaszkodva – széttárva illetve a pesszáriumot fekve felhelyezni. A betegnek  figyelnie kell arra, hogy az összenyomott pesszárium először a hátsó hüvelyboltozatba kerüljön, majd a gyűrűt felfelé nyomva ez a szeméremcsont mögött helyezkedjen el. Este a beteg a gyűrűt mutatóujjával pereménél fogva eltávolíthatja. Egy eltávolító hurok alkalmazása megkönnyítheti az eltávolítást.

Mellékhatások/Komplikációk: A gyűrűpesszáriumok használatának célja , akár kombinációban a gátizom tornával és a lokális ösztrogén kezeléssel, a méh-, és hüvelysüllyedéses állapotok gyógyítása illetve javítása. Akkor is ha hosszabb távon egy műtéti megoldás van tervbe véve, hasznos lehet a pesszárium alkalmazása, mint „műtéti előkészítés” ösztrogén krémmel alkalmazva.  A pesszárium beteg általi napi felhelyezése és kivétele megakadályozza a komplikációk mint infekciók, vérzések és fekélyek kialakulását. Előfordulhat, hogy a kezelés ellenére a süllyedéses panaszok nem szűnnek meg teljesen, illetve a gyűrűpesszárium elmozdul. Ebben az esetben átmenetileg egy kockapesszárium alkalmazása válhat szükségessé. Az ösztrogén tartalmú krémekre vonatkozó ellenjavallatokat figyelembe kell venni (pl. terhesség, szoptatás, ösztrogénfüggő daganatok). Ápolásra szoruló illetve nagyon félénk betegek esetében javasolható, hogy egy ápoló/nő vagy egy családtag a pesszáriumkezelésbe segédkezzen.

Egy terméket csak egy beteg használhat, a pesszáriumot szobahőmérsékleten kell tárolni. A pesszáriumot langyos folyóvíz alatt tisztíthatjuk fertőtlenítőszer alkalmazása nélkül.

 

Az orvosa által az Önnek megfelelő méretet a webshopunkban találja meg:

Kiemelt termékek

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

[products limit="8" columns="4" visibility="featured" ]

Segítségre van szüksége a megfelelő termék kiválasztásához?

A terápiás pesszáriumok fajta és méret meghatározása kizárólag szakorvos által lehetséges. Ne fogadjon el olyan méretajánlatot, hogy a közepes méret lesz jó Önnek. Ilyen nincs! Az orvosnak minden segítséget megadunk annak érdekében, hogy kizárólag az Ön anatómiájához legmegfelelőbb pesszárium fajtát és méretet tudja ajánlani.

Elérhetőségeinken várjuk a segítségkérő telefont vagy e-mailt. Szívesen segítünk!

Scroll to Top