Dr. Németh Zoltán: Előszó a 2017-es tanulmányhoz

Kedves Olvasó!

Gubás Péter nőgyógyász adjunktussal írt cikkemet szeretném szíves figyelmükbe ajánlani. Az írás egy aktuális összefoglaló a stressz inkontinencia (megterhelésre bekövetkező akaratlan vizeletvesztés) konzervatív (műtét nélküli) kezelésére a nemzetközi tudományos irodalom tükrében.


Megfelelő terápia  estén, az inkontinencia műtétek kb. 70%-a elkerülhető.

A gátizom torna megfelelő kontrollal kombinálva egy 1A (bizonyítottan hatásos és megszorítások nélkül ajánlható) evidenciával rendelkező kezelési lehetőség. Szerencsére ma már Magyarországon is számos képzett gyógytornász rendelkezik megfelelő tapasztalattal ezen a téren. Az intimtorna néven nagyon elterjedt, a gátizomzat erősítését ígérő eljárás, a nem kontrollált gátizom torna kategóriájába tartozik. A nemzetközi irodalom adatai szerint az így végzett gyakorlatok az esetek kb. 20%-ban nem hoznak semmi változást, mert az érintettek – a torna hatástalansága következtében – nem tudják a gátizmukat mozgatni. Az esetek kb. 40%-ban a kontroll nélkül végzett gátizom torna kimondottan ártalmas, mert a tornát végző ugyan meg van győződve arról, hogy az izomzatot összehúzza, valójában azonban présel.

A hüvelysúllyal végzett gátizom torna a nemzetközi tudományos irodalom szerint a stressz inkontinencia kezelésében szintén 1A evidenciával rendelkező kezelési lehetőség. Amennyiben a beteg a megfelelő izmokat mozgatja, a súly elmozdul felfelé. Amennyiben a súly nem mozdul meg, illetve lefelé mozdul el, a használó visszajelzést kap, hogy a gátizomzatot nem megfelelően aktiválja. A hüvelysúly másik nagy előnye, hogy a gátizomzatnak ellenállással szemben kell dolgoznia. A sportorvosi tudományos irodalom alapján ismert, hogy minden izom ellenállás ellen hatásosabban erősíthető.

A pesszáriumok használata elsősorban a süllyedéses kórképekben – hólyagsérv, cystocele, végbélsérv, rectocele, méhsüllyedés, descensus uteri– megszokott, de stressz inkontinenciában szenvedő hölgyek esetében is a megfelelően megválasztott eszköz, gyakran vezet a tünetek azonnali javulásához.

Az elektrostimuláció elsősorban a sürgősségi inkontinencia kezelésében igazolt (1A), de a stressz inkontinencia terápiájában is helye van (3C). Megfelelő hozzáértéssel ez a hatás jelentősen növelhető.

Nagyon fontos tudni, hogy az életmód változtatása is jelentősen javíthatja a stressz inkontinencia tüneteit. Elsősorban a testsúly csökkentése egy jelentős tényező. 5-10%-os testsúlycsökkenés akár a tünetek 60%-os csökkenéséhez vezethet.

A magnetoterápia, mint a stressz inkontinencia konzervatív kezelésének egyik lehetséges módszere, több mint 15 éve került be a köztudatba. A mai napig nincs megfelelő evidencia arra nézve, hogy a magnetoterápia hasznos a stressz inkontinencia kezelésére.

A legújabb eljárás a konzervatív kezelésre, a lézer alkalmazása. Elsősorban a YAG lézer elterjedt erre az indikációra. A szakirodalomban egyelőre nincs olyan evidencia, amely alapján ez a módszer a stressz inkontinencia kezelésére ajánlható lenne.

Sokan gondolják, hogy ugyan kellemetlen érzetük van a hüvelybemenetnél és nehezen indul a vizeletük, de ez még nem olyan nagy baj, mert még nem vesztenek vizeletet. Ez a következtetés sajnos nem korrekt. Ebben az esetben ugyan a beteg nem veszt vizeletet, de a méh- és hüvelysüllyedés tünetei sem kellemesebbek és kezelés nélkül egyre jobban megkeserítik az érintettek életét. A méh- és hüvelysüllyedés által okozott tünetek elsősorban attól függnek, hogy melyik rész játssza a vezető szerepet.

A méhsüllyedés során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Amennyiben a méh megjelenik a hüvelykimenetben prolapszusról beszélünk (prolapsus uteri). Tünetei: teltségérzés és nyomás a medencében, alsó deréktáji fájdalom, vizelési problémák (vizeletvesztés vagy hólyagürítési panaszok, székletürítési panaszok, a hüvelyből kitüremkedő duzzanat érzése, szexuális érzékelés csökkenése, fájdalmas szexuális élet.

A hólyagsérv (hólyagsüllyedés, cystocele) esetében a mellső hüvelyfal és az ezen elhelyezkedő húgyhólyag domborodik a hüvelybe, miután a vesiko-vaginális szeptum (a hüvely és a húgyhólyag közötti kötőszövet) kitágul vagy megsérül. Tünetei: duzzanat a hüvelyben, idegentest érzés, amely hosszú állás hatására erősödik és előrehaladott esetben a hüvelybemenet előtt megjelenik, lefekvés után eltűnhet. A betegek sokszor úgy érzik úgy, mintha egy tojáson ülnének, erősödő kellemetlen érzés köhögésnél, emelésnél, lehajlásnál, a hólyag kiürítése után annak érzete, hogy még vizelet maradt a húgyhólyagban, gyakori vizelési inger a vizelet elcsöppenésével, mivel a húgycső megtöretése miatt a húgyhólyag nem kiüríthető, ismétlődő húgyúti fertőzések, fájdalom vagy vizelet vesztés a szexuális aktus alatt.


A végbélsérv (végbélsüllyedés, rectocele) esetében a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be, miután a recto-vaginális szeptum (a hüvely és végbél közötti kötőszövet) kitágul vagy megsérül . A leggyakoribb oka  a rectocele kialakulásának a hüvelyi szülés, ezek az elváltozások lényegében csak szült nőknél jelentkeznek. Bizonyos esetekben, egy rosszul elvégzett vagy rosszul gyógyult gátmetszés állhat az elváltozás hátterében. A rectocele tünetei: duzzanat a hüvely hátsó falánál, amely a hüvelybemenet elé érhet, székelési nehézségek, esetleg az ujj bevezetésének szükségessége a hüvelybe a végbél kiürítéséhez, teltség- illetve nyomásérzés a végbél tájékán, székelés után az érzet, hogy a végbél nem ürült ki teljesen

A hüvelycsonkelőesés (enterocele) méheltávolítás után alakulhat ki, amennyiben a szövetek újra megnyúlnak, illetve a hüvelycsonk felfüggesztése nem volt megfelelő. Az előreeső hüvelycsonkot vékonybélkacsok töltik ki. A hüvelycsonk előesés tünetei: idegentestérzés, alhasi-, keresztcsonti fájdalmak,  vizeletürítési nehézségek, székletürítési problémák (esetleg a hüvelycsonk ujjal való visszahelyezésének szükségessége a hólyag és a végbél kiürítéséhez).

A hólyagsérv, végbélsérv, méhsüllyedés kezelése lehet konzervatív kezelés, azaz műtét nélküli, illetve műtéti. A modern pesszáriumterápia egy önterápia, a műtéti kezelés valódi alternatívja. Ezt a lehetőséget annál inkább a rászorultak figyelmébe kell ajánlani, mivel sok esetben a műtétek sem oldják meg  véglegesen a problémát. A szövetbarát, hypoallergén szilikonból készült kockapesszáriumot a hólyagsérv, végbélsérv, méhsüllyedéses gondokkal küzdő hölgyek  reggel behelyezik a hüvelyükbe mint egy tampont, este kiveszik. Igy a szövetek éjszaka regenerálódni tudnak és megszűnik a vérkeringési problémák veszélye. Természetesen megmarad a szexuális élet lehetősége is. A pesszárium kezelése egyszerű, alkalmazása leginkább a szemüveg használatához hasonlítható, használatához ugyanúgy hozzá lehet szokni,mint ahogy a szemüveg viseléséhez. A megfelelő méretet (0 – 5) egy nőgyógyász szakorvos határozza meg.


A LadyPower Komplex Terápia egy új módszer a hólyagsérv, végbélsérv, méhsüllyedés kezelésére, amely sok esetben vezethet, akár teljes gyógyuláshoz súlyosabb süllyedéses problémák esetén is. A terápia három eszköz használatán alapszik- hüvelysúly, kocka pesszárium, elektro stimulátor.  Azt, hogy az érintett hölgynek mely eszköz, mely eszközök használatára lesz szüksége, könnyen eldönthető a LadyPower rendelőkben. Fiatalabb hölgyeknél a terápia hatásosabb lehet, azoknál, akik röviddel a szülés/szülések után szembesülnek ezzel a problémával. Idősebb korban alkalmazva a LadyPower Komplex Terápiát főként a panaszok enyhülésére, kocka pesszárium viselése melletti megszűnésére, a műtét elkerülésére lehet számítani.

Dr. Németh Zoltán


Dr. Gubás Péter, Dr. Németh Zoltán: A stresszinkontinencia konzervatív kezelésének lehetőségei (2017)

Letölthető cikk: Dr. Gubás Péter, Dr. Németh Zoltán: A stresszinkontinencia konzervatív kezelésének lehetőségei

Megjelent: Magyar nőorvosok lapja – 80. évf. 4. sz. / 2017

Scroll to Top