Méhsüllyedés kezelése

Méhsüllyedés (Descensus uteri)

A méhsüllyedés (descensus uteri) során a méh a hüvelycsatornába süllyed. Amennyiben a méh megjelenik a hüvelykimenetben prolapszusról beszélünk (prolapsus uteri).

Méhsüllyedés kezelése

Kezelésére egy ideális, műtéti beavatkozás nélküli módszer a LadyPower Training Program és a LadyPower Komplex Terápia.

 • Süllyedéses elváltozások

  Méhsüllyedés, hüvelysüllyedés,

  hólyagsérv, végbélsérv

  Bevezetés

  A mai nők szülés után és idősebb korban is aktív életet szeretnének élni, sportolnak, kirándulni járnak, távoli tájakra utaznak.
  A gátizomzat gyengülése, és az ezzel járó kellemetlen tünetek (pl. vizeletcsepegés, a méhsüllyedés és hüvelysüllyedés miatt fellépő idegentestérzés, romló szexuális érzékelés) gyakran jelentősen rontják a komfort érzetet, a szexuális életet, az önértékelést, egyszóval az életminőséget.

 • A méhsüllyedés és hüvelysüllyedés fokozatai

  A méhsüllyedés és hüvelysüllyedések fokozatai képekben:

 • A süllyedéses elváltozások tünetei

  A méhsüllyedés és hüvelysüllyedés által okozott tünetek elsősorban attól függnek, hogy melyik rész játssza a vezető szerepet.

 • LadyPower beszámoló #1

  LadyPower beszámolóLadyPower beszámoló #1

  Minden olyan Önnel történt eset leírásáért hálásak vagyunk, amelyről úgy gondolja, hogy segíthet másokon, vagy csak egyszerűen, úgy érzi, megkönnyebbül, ha megosztja honlapunk olvasóival. A történetek leírásakor természetesen nem kell felfednie magát. Hacsak nem kéri kifejezetten az ellenkezőjét, valós nevét és egyéb adatait megváltoztatjuk. Saját történeteit beküldheti az alábbi címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Köszönettel, LadyPower

  Ramóna* nevű páciensünk levelét szeretnénk ily módon megosztani kedves olvasóinkkal. Levelét tartalmi változtatás nélkül közöljük.

  * A cikkben a neveket megváltoztatjuk, az esetleges fotók nem az említett személyeket ábrázolják


  Most múltam 35, van egy tünemény 3 éves kis tündérkém, Istennek hála. A kislányom gyönyörű és okos, én viszont 3 éve pokoli kínok között élek! Nem a kislányom miatt, aki nagyon jó bébi volt, vagyis, igazából mégis csak vele kezdődtek a gondok…..a születésével…”Túl nagy a baba”- mondta a szülészorvosom, mégsem csinált császárt, kinyomták belőlem! Én 50 kg voltam, a baba 3800 gramm! Nem is tudom, nem akarok én senkit sem hibáztatni, Isten őrizz, nem is azért írok, csak segítségből.

 • LadyPower beszámoló #2

  LadyPower beszámolóLadyPower beszámoló #2

  Minden olyan Önnel történt eset leírásáért hálásak vagyunk, amelyről úgy gondolja, hogy segíthet másokon, vagy csak egyszerűen, úgy érzi, megkönnyebbül, ha megosztja honlapunk olvasóival. A történetek leírásakor természetesen nem kell felfednie magát. Hacsak nem kéri kifejezetten az ellenkezőjét, valós nevét és egyéb adatait megváltoztatjuk. Saját történeteit beküldheti az alábbi címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

  Köszönettel, LadyPower

  Lívia* nevű páciensünk levelét szeretnénk ily módon megosztani kedves olvasóinkkal. Levelét tartalmi változtatás nélkül közöljük.

  * A cikkben a neveket megváltoztatjuk, az esetleges fotók nem az említett személyeket ábrázolják


  Lívianak hívnak, 36 éves vagyok, 7 hónapja szültem a kislányomat gátvédelemmel.

  Sajnos szülés után két héttel kiderült, hogy valami ‘történt’ odalent, amire sajnos azt a választ kaptam az akkori (már csak hajdani) nőgyógyászomtól, hogy normális, majd elmúlik.
  Én ott, abban a pillanatban mint laikus is tudtam már, hogy ez a probléma nem fog magától helyre jönni, ezért tenni kell.

 • LadyPower Komplex Terápia

  Gyógymód méhsüllyedésre, hüvelysüllyedésre,

  hólyagsérvre, végbélsérvre - LadyPower komplex konzervatív terápia

  Dr. Németh Zoltán a Lady Power komplex konzervatív terápia megalkotója

  A süllyedéses, sérves problémák kezelése lehet konzervatív, azaz műtét nélküli, illetve műtéti. A méhsüllyedés, hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv, hüvelyplasztikai műtétek sok esetben nem érik el a kívánt hatást, illetve a probléma a műtétet követően gyakran kiújul. A méhsüllyedés, hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv, hüvelyplasztikai műtétek alapvető problémája, hogy alátámasztás nem érhető el velük, mivel gyenge a gátizomzat, csak felfüggesztés.

 • Méhsüllyedés, méhelőesés kezelése műtét nélkül

  A méhsüllyedésről általában

  Nőgyógyászati alapvizsgálatok alkalmával még ma is többször találkozhatunk olyan pácienssel, aki, lévén, hogy a probléma, még napjainkban is tabu témának számít, nem tudja, milyen elváltozással áll szemben, vagy tévesen diagnosztizálja önmagát. A kismedencei szervek valamilyen mértékű süllyedése, ide sorolva természetesen a méhsüllyedést, a hüvelysüllyedést, a hólyagsérvet és a végbélsérvet, egyáltalán nem nevezhetők ritka jelenségeknek. Az érintett hölgyekről nem rendelkezünk pontos statisztikával, hiszen nagyon sokan egyáltalán nem fordulnak nőgyógyászhoz, specialistához panaszaikkal. Az okok többfélék is lehetnek- félelem a vizsgálattól, gátlásosság, tévhitek. Érdemes megemlíteni, hogy a méhsüllyedés „alattomos” elváltozás, hiszen, a kezdetben csak a hüvelybe bebukó méhszáj nagyon hamar előre haladhat a hüvelyben, a gyenge, edzetlen gátizomzat beengedheti a hüvely elejébe, nemcsak, hogy megközelítheti a hüvely bemenetet, hanem idővel ki is bújhat belőle. Ez az állapot a méhelőesés vagy más néven prolapsus uteri.

   

   

   

   

  Mit nevezünk méhsüllyedésnek, méhelőesésnek, és melyek a fokozatai?

  A kismedence szerveit szalagok stabilizálják, ugyanakkor izomcsoportok rendszere tartja őket a helyükön. Méhsüllyedésről akkor beszélünk, ha a gátizomzat nem tudja ellátni tartó funkcióját, erejét veszti, a méhszalagok megnyúlnak, így a méh kezd a hüvelybe süllyedni. Ha a méh kilép a hüvelykimenetből a nőgyógyász szakorvos prolapszust (prolapsus uteri) állapít meg.

  Elsőfokú a méhsüllyedés, ha a méhnyak a hüvelybemenet fölött magasabban mint 1 cm helyezkedik el.
  Második fokozat esetén a méhnyak a hüvelybemenet fölötti 1 cm és a hüvelybemenet alatti 1 cm között helyezkedik el.
  Harmadik fokozatot a nőgyógyász akkor állapít meg, ha a méhszáj több mint 1 cm-rel a hüvelybemenet előtt helyezkedik el, de még nem az egész méh esett elő.
  Negyedik fokozatról, vagyis teljes méhelőesésről akkor beszélünk, ha a méh a hüvellyel együtt teljes egészében a hüvelybemenet előtt található.

   

  méhsüllyedés fázisai
  A méhsüllyedés fázisai

   

   A méhsüllyedés tünetei gyakorisági sorrendben

  • idegentestérzés a hüvelybemenetnél, amely estére, illetve megerőltetésre (pl. köhögéskor, emeléskor) fokozódik
  • vizeletürítési nehézségek, esetleg túlfolyásos vizelet inkontinencia
  • derékfájás, deréktáji fájdalom
  • állandó nyomásérzet a kismedence tájékán
  • problémák a nemi élet terén, a szexuális érzékelés jelentősen romlik, fájdalom léphet fel az együttlétek során
  • székletürítési panaszok

  A korai tünetek közé tartozik, hogy a páciens „tágnak” érzi magát a gyenge gátizomzat és az ez által megnőtt hüvelyi tér következményeként.
  A tünetek pihenéskor, fekvéskor enyhülnek, járás, fizikális erőfeszítés hatására jelentősebbé válnak, illetve az életkor előrehaladtával, szakszerű kezelés nélkül rendszerint súlyosbodnak.

   

  A méhsüllyedés lehetséges okai 

  • hüvelyi szülés
  • menopauza
  • örökölt kötőszöveti gyengeség
  • jelentős súlyfelesleg
  • folyamatos, a kismedence szerveit terhelő fizikális tevékenységek- pl. nagy súlyok emelése
  • krónikus köhögés
  • hosszan fennálló székrekedés

   

  A méhsüllyedés kezelése, gyógyítása
  Gátizomtornáról, intim tornáról röviden

  Nagyon fontos kiemelni, hogy, miután a kezelés terén eredményeket, javulást szeretnénk elérni, a süllyedéses panaszok okát mindenképpen megfelelő nőgyógyász szakorvosnak kell feltárnia. Fontos tudni, hogy bár enyhe fokú eltérés esetén a megfelelő gyógytornász segítségével végzett gátizomtorna is hozhat eredményeket, az elégtelenül működő gátizomzattal illetve rosszul végzett intim torna gyakorlatok ellentétes hatást is kiválthatnak, ronthatják az állapotot. Éppen ezért elengedhetetlenül fontos mindennemű kezelés megkezdése előtt egy alapos speciális nőgyógyászati vizsgálat, mely alapvetően a gátizomzat állapotának felmérésére törekszik. Csak a speciális nőgyógyászati vizsgálat során derülhet ki, hogy a páciens gátizomzata milyen mértékben, hol és mennyire sérült és képes-e azt tudatosan működtetni.

   

  A nőgyógyásznak specialistává kell válnia 

  A nőgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen tehát a továbblépés, a gyógyítás, a javulás céljából. Ki kell emelnünk, hogy a gátizomzat állapotának felmérése nem szabad, hogy egy általános nőgyógyászati vizsgálattal legyen egyenértékű. A nőgyógyásznak specialistává kell válnia a süllyedés okának megállapítása terén. A szükséges tudásanyag elsajátítása, többek között, folyamatos konzultációt, esetek tanulmányozását jelenti. E speciális szaktudással rendelkeznek a LadyPower rendelők nőgyógyászai, akik lassan 10 éve állnak a páciensek rendelkezésére Győrben, Budapesten és Miskolcon.

   

  Mit jelent a LadyPower komplex konzervatív terápia?
  Hüvelyplasztikai műtétek, lézeres hüvelyszűkítő kezelések után gyakran felmerülő kérdések

   Gyakori kérdések között tarthatjuk számon a nőgyógyászati rendelőkben elhangzó páciensi érdeklődést:
  „Túl vagyok már a hüvelyplasztikámon, éppen most zajlik a hüvelyem lézeres kezelése, mégsem érzem, hogy szűkebb lenne. Mi lehet ennek az oka?”

  Íme a válasz:
  A méhsüllyedés, hüvelysüllyedés, hólyagsérv, végbélsérv, hüvelyplasztikai műtétek és a hüvely úgynevezett hüvelyszűkítő lézeres kezelése nem a gátizomra hatnak, az nem lesz a beavatkozásoktól erősebb, nem tartja jobban a kismedence szerveit. Ez a tapasztalat ösztönözte Prof. Dr. Németh Zoltánt, a Bécsi Barmherzige Brüder Kórház nőgyógyászatának osztályvezető főorvosát arra, hogy 2009 - ben kidolgozzon egy új módszert, amely a LadyPower Komplex Konzervatív – azaz műtét nélküli- Terápia nevet kapta.

  Prof. Dr. Németh Zoltán a Magyarországon működő LadyPower rendelők szakmai vezetője.
  A komplex terápia a különféle hüvelysúlyok, a többféle méretű szilikon kockapesszáriumok és az elektrostimuláció egymást kiegészítő használatára épül. A gátizomzat állapotának felmérése elengedhetetlenül fontos annak sikeres kezelése érdekében. A LadyPower szakorvosok a vizsgálat során megállapítják, hogy hol és milyen mértékben sérült a gátizomzat, mennyire képes azt a páciens akaratlagosan működtetni, szükséges - e a kocka pesszárium alkalmazása, és, ha igen, melyik méret a megfelelő. A vizsgálat során eldöntésre kerül, az adott gátizomzat erősítése melyik módszerrel a legcélszerűbb. Ha elektrostimulációs kezelésre kerül a sor, fontos tudni, hogy csak a megfelelő programok használata tudja a javulást biztosítani, a nem megfelelő paraméterekkel használt programok hátráltathatják javulást, súlyosabb esetben ronthatják a gátizomzat működését. Könnyű belátni, hogy nem minden hölgy gátizomzata sérül ugyanolyan mértékben, ugyan azon a helyen, ugyanolyan jelleggel, így nem is lehet minden páciensnek ugyanazon programokat ajánlani.

  A LadyPower Komplex Konzervatív Terápia – a hüvelyplasztikával és a lézeres hüvelyfiatalítással ellentétben, melyek csak a hüvelyhámra és az alatta lévő kötőszövetre hatnak - a gátizomzatot erősíti. A terápia azt a tartórendszert teszi tömegesebbé, erősebbé, amely a legfontosabb a funkció szempontjából - kismedencei szervek helyben tartása, megfelelő szexuális érzékelés, problémamentesség a vizelet- és székletürítés terén.
  Nagyon jól szemlélteti a gátizomzat funkcióját Norton 1993-ba felállított elmélete, a "Hajó a száraz-dokkban" teória. A hasonlat szerint a gátizomzat a víznek felel meg, méh és a hüvelyfalak pedig a hajóval egyenértékűek. A gátizomzat tartja a méhet és a hüvelyt, a szalagok csak stabilizálnak. A hajót a kötelek csak a part közelében tartják, de magát a hajót a víz emeli meg. 

   

  A méhszalagok csak stabilizálnak, a gátizomzat tart
  A méhszalagok csak stabilizálnak, a gátizomzat tart

  A gyenge gátizomzat nem képes tartani
  A gyenge gátizomzat nem képes tartani

    

  A gátizomzat edzése, karbantartása tehát elengedhetetlen feltétele a különböző süllyedéses panaszok kezelésének, megelőzésének.

   

A weboldalon cookie-kat használunk, amik segítenek nekünk, hogy a lehető legjobb szolgáltatást nyújthassuk.